Dijous, 25 d'abril de 2024
fauna salvatge

El Govern presenta un pla de xoc per controlar les poblacions de senglar a Catalunya

Amb un pressupost de més de 10 milions d'euros, l'objectiu és reduir la població d'aquesta espècie en els pròxims tres anys

Redacció Catalunya | 8 de març de 2022 a les 12:25
A Catalunya hi ha actualment uns 200.000 seglars | ACN
El departament d'Acció Climàtica ha presentat el Pla estratègic per al control dels danys produïts pel porc senglar per al període 2022-2024. Amb un pressupost de més de 10 milions d’euros, l'objectiu és reduir en tres anys les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, per tal d'assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i amb les activitats humanes.

El Pla, afirmen des del departament, és "una resposta estratègica concreta i urgent per fer front als reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit els senglars al nostre país". Així mateix, aclaren que "cal treballar molt especialment en la prevenció i en la protecció de conreus, dedicar-hi més recursos econòmics, promoure actuacions cinegètiques segures i disposar de més mitjans humans".

Es calcula que a Catalunya hi ha actualment uns 200.000 senglars i les captures la temporada de caça passada van ser d’uns 70.000. A aquesta xifra, cal afegir els senglars que moren per accidents de trànsit o a la natura, o per falta d’aliment o malaltia, que serien uns 3.000 anuals actualment.

Accidents de trànsit i danys a l’agricultura i la biodiversitat


L’any 2021, la Generalitat va atorgar 1.840 autoritzacions excepcionals per capturar exemplars d’espècies cinegètiques, de les quals 930 -aproximadament la meitat- van correspondre al porc senglar. L’any 2020 van ser 1.540, quan un 45% de tots els expedients de danys a l’agricultura a Catalunya produïts per espècies cinegètiques van correspondre al senglar.

L'any passat, a més, i segons dades del Departament d’Interior, a Catalunya hi va haver 5.032 accidents de trànsit originats per animals, la gran majoria senglars. Les sobrepoblacions de senglar també suposen una amenaça per a la biodiversitat. El porc senglar, en el cas de la flora, quan es troba en alta densitat, pot suposar una amenaça per a algunes espècies com ara les orquídies, tant pel consum directe de bulbs com per l’efecte de les furgades.

Així mateix, les altes densitats de senglar afavoreixen la disseminació de patògens, els bacteris que poden causar malalties infeccioses, alguns dels quals poden afectar els humans o el bestiar i tenir notables impactes econòmics. És el cas de la tuberculosi, de la triquina i de la pesta porcina africana. El senglar està involucrat en el 100% dels problemes de seguretat alimentària que produeixen els mamífers cinegètics i en més del 95% dels problemes de sanitat animal.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació