Divendres, 19 d'abril de 2024
meteorologia

El Pallars ha viscut un dels hiverns més secs en dècades

Especialment al Jussà i al vessant sud, mentre que al nord del Sobirà fins i tot es pot qualificar de plujós

Redacció Pallars | 4 de març de 2022 a les 10:15
Imatge recent del pantà de Sant Antoni entre el Club Nàutic i el Piolet | TGE
Catalunya i el Pallars han viscut un dels hiverns més secs en dècades, especialment en parts elevades. Durant els tres mesos d'hivern climàtic, la manca de pluges s'ha perllongat, cosa que s'ha fet notar en bona part de les comarques pallareses, especialment al Jussà i en general al vessant sud. Les temperatures han sigut força elevades tenint en compte l'estació, i de fet, amb dades que es remunten al 1914 a la mà, el de 2021-2022 ha sigut el tercer hivern més càlid.

De fet, a finals de desembre es va produir l'arribada d'aire tropical procedent del nord d'Àfrica. Entre el 27 i el 31 es van assolir rècords de temperatura màxima en diverses estacions meteorològiques catalanes, fins i tot en aquelles situades en cotes mitjanes i altes del Pirineu i el Prepirineu, a conseqüència de la inversió tèrmica. Així mateix, el 18 de febrer va arribar una massa càlida per l'època de l'any, amb màximes per sobre dels 20 graus, fet que va provocar que en algunes estacions se superés la temperatura màxima absoluta per a un mes de febrer. 

La falta de pluges al sud del Pallars, però, contrasta clarament amb el nord del Sobirà, on l'hivern fins i tot es pot qualificar de plujós. El vessant nord ha viscut episodis importants de neu al Pirineu. En alguns cims, de fet, s'han superat els 450 o 500 mil·límetres durant l'hivern. Durant la primera quinzena de desembre, el nord de la comarca va registrar nevades de fins a mig metre de neu, mentre que entre el 9 i 10 es van acumular fins a 153 cm de neu nova a la Bonaigua i 95 cm a Certascan. Uns episodis que es van repetir durant el mes de gener.

La sequera es fa notar als pantans


La sequera durant aquest hivern també ha repercutit en l'estat dels embassaments de la comarca, especialment en el de Sant Antoni. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), des del 21 de desembre fins al 4 de març, el volum del pantà de Talarn s'ha mantingut per sota del 50% i amb prou feines ha augmentat, situant-se en el 47,05%.

 



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació