carnestoltes

Isona torna a celebrar la tradicional Guixa

D’origen centenari, la festivitat es manté viva gràcies a la col·laboració i contribució dels veïns i veïnes

per Redacció, Isona i Conca Dellà | 2 de març de 2022 a les 11:20 |
Dos veïns isonencs remenant els calders | Museu de la Conca Dellà
Després d’un any sense poder celebrar-la causa del Covid-19, aquest dimarts Isona ha tornat a gaudir de La Guixa, una festa popular centenària que té lloc el dimarts de carnaval. La guixa és una mena d’escudella que s’ofereix gratuïtament en un dinar popular en el que tothom hi és convidat i que té lloc a la plaça principal de la població. Aquest any s’han servit unes 400 racions, i no ha faltat qui se n’ha endut en olles i tuppers a casa per a poder repetir un altre dia.

La Guixa és una festa 100% popular. Els ingredients per a preparar-la van ser recollits casa per casa en el que es coneix com La Plega, que va tenir lloc el dissabte passat dia 26 de febrer. Els més petits, juntament amb la comissió de la Guixa, van ser els encarregats de recollir els fideus, cigrons, carabasses i els altres ingredients necessaris. S’ho van passar d’allò més bé trucant als timbres de les cases i fent gresca. Durant La Plega alguns veïns i veïnes també van cedir els seus propis calders per a poder coure la guixa.


La preparació de la guixa va començar el dia abans, el dilluns. Es va fer una crida per demanar col·laboració ciutadana i un bon grup de veïns i veïnes van anar a pelar patates, triar carabasses, netejar cigrons i mongetes i a fer tot allò necessari perquè l’endemà sortís una guixa per llepar-se’n els dits.

La Guixa s’ha cuit a poc a poc en 23 calders sobre un foc de llenya. A primera hora, cap a les vuit del matí, ha tingut lloc l’encesa del foc. Durant les vàries hores de cocció necessàries la zona del calders ha estat un bullici de gent. L’escena ha estat presidida pel rei Carnestoltes, qui ha controlat que els cuiners no deixessin de remenar els calders. Els nens i nenes de l’escola Aeso, han visitat la zona dels calders amb les disfresses que han preparat.


Quan els calders han estat a punt, una cinquantena de veïns els han portat a pes fins a la plaça de l’Ajuntament. Són necessàries dues persones per portar cada calder i és una feina feixuga. Un cop repartida la guixa ha començat el dinar popular. Com a acompanyament s’ha servit llonganissa blanca i negra elaborades a Isona. De postres, taronges, i per fer baixar el menjar, aigua i vi. Com no pot ser d’una altra manera, la festa ha continuat amb el ball de carnaval, on petits i grans s’han disfressat. En acabat, s’ha cremat el rei carnestoltes, donant per finalitzada La Guixa 2022.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació