Divendres, 19 d'abril de 2024
EDUCACIÓ

Les escoles començaran el curs el 5 de setembre

Infantil i primària farà horari compactat de 9 a 13 hores durant el setembre i els instituts iniciaran les classes el dia 7 amb jornada habitual

Sara González Barcelona | 10 de febrer de 2022 a les 11:14
Alumnes d'una escola fent classe | Josep M Montaner
El pròxim curs escolar arrencarà el 5 de setembre a infantil i primària i el 7 de setembre a ESO, Batxillerat i Formació Professional. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença conjunta amb el conseller d’Educació, Josep González-Cambray. El canvi de calendari també implica que durant el mes de setembre es farà jornada compactada de 9 a 13 hores, tot i que en el cas dels instituts s'iniciaran les classes amb l'horari habitual. 

El Govern ha volgut deixar clar que el canvi de calendari no implicarà que els docents hagin de treballar més hores, sinó que es "racionalitza" la resta del curs. Les vacances de Nadal tindran un festiu més, amb la qual cosa les classes s'interrompran el 21 de desembre, i els centres tindran un dia més de lliure disposició que es recomana fer-lo durant el segon semestre. En el cas de la jornada compactada de setembre a infantil i primària, no es faran classes a la tarda, però estarà habilitat el servei de menjador fins a les 15.30 hores.

Segons han explicat Aragonès i el conseller Cambray, el canvi té vocació de facilitar l’organització familiar i la "conciliació" després de les vacances d’estiu, que duraran una setmana menys. Fins ara, l’agenda lectiva vigent estableix que els centres educatius finalitzen el curs a mitjans de juny -el dia 22 en el cas d'infantil i primària i el 20 als instituts- i el reprenen a mitjans de setembre, un fet que suposa per als alumnes tres mesos sense escola. "Hem d'acostar el calendari al dels països europeus", ha explicat el conseller d'Educació, que ha considerat "massa llarg" el període de vacances d'estiu amb l'"impacte negatiu" que això té sobre l'aprenentatge dels alumnes i els hàbits. 

Més enllà de la conciliació, però, Aragonès ha subratllat que els alumnes que més es beneficiaran d'aquest canvi seran els que tenen una situació socioeconòmicament "vulnerable" i que no té recursos per anar a casals o fer activitats durant el període de vacances. 

Cambray ha defensat que aquest horari de setembre facilitarà que el professorat tingui "més hores de coordinació", així com disposar de tota la plantilla estructural perquè els nomenaments es faran a finals de juny. També ha destacat que s’afavoreix que la presència als centres estigui concentrada en "les hores de menys calor i més confort tèrmic".

Un anunci sense negociació prèvia amb els sindicats


El canvi de calendari lectiu ha estat comunicat aquest mateix dijous a les direccions dels centres just abans de la compareixença. No ha estat negociat abans amb els sindicats, com ara USTEC, amb qui a partir d'ara el Govern iniciarà converses. L'anunci s'ha fet després d’un inici del segon trimestre complex als centres per l’impacte a les aules de la variant òmicron en el darrer mes, les dificultats logístiques per gestionar quarantenes i el caos en la substitució de docents de baixa. A hores d’ara, els contagis i els aïllaments van a la baixa. Amb tot, Educació ha comptabilitzat en les darreres hores 2.943 casos positius més.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació