Dijous, 25 de juliol de 2024
coronavirus

La denúncia contra la Fundació Fiella apunta registres de temperatura a usuaris que portaven dies morts

Fiscalia diu que alguns familiars van haver de recuperar cadàvers de la residència de Tremp pels seus propis mitjans

Redacció Tremp | 4 de febrer de 2022 a les 12:54
Entrada principal de la residència Fundació Fiella de Tremp | Jordi Ubach
La denúncia que la Fiscalia de Lleida ha interposat aquest dijous contra la residència Fundació Fiella de Tremp pel brot de Covid-19 del novembre de 2020 detalla aspectes que demostrarien el desgavell i la descoordinació viscuda al centre aquells fatídics dies. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, la denúncia explica que hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que portaven dies morts. Això posa de manifest, segons el fiscal, que no hi va haver una "assistència sanitària real".


Una altra de les greus irregularitats que es posen de manifest a la denúncia és la nefasta gestió dels morts i també la comunicació d'aquestes amb les famílies. S’afirma, també, que alguns familiars van haver d'entrar al centre a recuperar cadàvers pels seus propis mitjans. El brot va provocar la mort de 64 ancians, el 42,95% dels 142 residents.

Segons la Fiscalia, malgrat que la situació de pandèmia mundial havia estat declarada nou mesos abans i que se sabien quines eren les conseqüències d'un brot de Covid, les denunciades, que són la llavors directora del centre i la responsable d'Higiene Sanitària, no van actuar com era de preveure. Així hi tot, havien rebut formació i disposaven d'eines suficients per fer front al brot, segons el fiscal, però van actuar amb deixadesa de funcions i això hauria provocat la ràpida transmissió del virus entre usuaris i treballadors. 

Entre les moltes irregularitats que Fiscalia detalla a la denúncia, destaquen que es va privar als usuaris d'una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap tipus de coordinació amb els centres mèdics més propers. Un exemple és el que va tenir lloc el 28 de novembre, quan no es va servir el sopar als residents fins passada la mitjanit. Fiscalia apunta que aquells dies molts van passar fred, gana i set.

Una altra de les irregularitats manifestades és la de l'incompliment del protocol estricte de visites de familiars. No es controlaven, assegura el fiscal, que també indica que hi havia familiars amb "certs privilegis" perquè les visites no es supervisaven ni es feien de forma equitativa.


Familiars van haver de recuperar cadàvers pels seus propis mitjans


A la denúncia s'afirma que els familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació. Alguns, van ser informats que es trobaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a altres no se'ls avisava que el seu familiar havia mort. No hi havia un protocol de defunció i això va ocasionar, segons la Fiscalia, que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència.


Altres, fins i tot, van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts i alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus "propis mitjans". Detalls que s’han donat a conèixer aquest divendres, l’endemà mateix que la Fiscalia presentés la denúncia al jutjat de Tremp i també l’endemà que el Patronat de la Fundació Fiella defensés en un comunicat la innocència dels treballadors del centre.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació