Divendres, 26 d'abril de 2024
bancs

El Senat crearà per iniciativa d'ERC una ponència contra l'exclusió financera al món rural

A Catalunya, el 64% de les sucursals han tancat en els últims 12 anys

Redacció Madrid | 4 de febrer de 2022 a les 08:23
Una oficina bancària en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
El ple del Senat ha donat llum verda aquest dimecres per pràctica unanimitat a una moció d'Esquerra perquè la cambra alta creï en el si de la Comissió de Despoblació i Repte Demogràfic una ponència d'estudi que elabori un informe amb recomanacions per garantir la inclusió financera al món rural.

La senadora d'ERC Sara Bailac ha denunciat les mancances de serveis bancaris al món rural, afirmant que "cada vegada hi ha menys caixers automàtics" a aquestes poblacions, i "la gent gran i les persones vulnerables veuen amb impotència com se'ls dificulta el dia a dia", perquè "els bancs abaixen la persiana i la gent queda penjada".

La iniciativa recorda que des del 2008 les entitats financeres han reduït dràsticament els espais físics on atenen els clients, i el desembre del 2020 el total de sucursals a l'Estat s'havia retallat un 51%. A Catalunya aquest fenomen s'ha accentuat i s'ha tancat el 64% de sucursals en els últims 12 anys i hi ha 480 municipis on viuen 253.988 persones sense oficina bancària.

Les retallades, segons ERC, es produeixen en un moment en què els beneficis comptables de les entitats financeres segueixen creixent. A tot l'Estat un 2,5% de la població no disposa de punt d'accés a diners en efectiu en un radi de cinc quilòmetres, i això reverteix molt negativament també en el col·lectiu de pimes i autònoms, que no tenen accés a la liquiditat per al tracte directe amb els clients.

La iniciativa emplaça el Senat a posar en marxa una ponència que estudiï aquesta problemàtica i proposi solucions que es puguin adoptar per part de les administracions. Haurà d'elaborar un informe que tindrà per objectiu recollir les alternatives per garantir que no es produeix exclusió financera al món rural.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació