Senyor director,
La Diputació de Lleida dona suport a la precandidatura per que Catalunya sigui la seu dels Jocs Olímpics 2030 Pirineus-Barcelona, ja que encaixa en els objectius d’aquesta Diputació de la promoció dels esports singulars com a segell distintiu del Pirineu i pot esdevenir un punt d’inflexió en la lluita contra el despoblament als municipis de muntanya si l’Estat i la Generalitat sumen a l’aposta esportiva l’aposta per dotar aquesta zona del país de les infraestructures necessàries per facilitar la mobilitat diària dels seus habitants, algunes d’elles, com l’Eix Pirinenc (N-260), aparcades durant dècades pel govern de l’Estat.
L’aposta de la Diputació pel desenvolupament dels esports singulars a l’Alt Pirineu és una realitat que es materialitza, fonamentalment, en dues inversions que són de futur: la seu pirinenca d’INEFC a la Seu d’Urgell i l'Institut d'Esports de Muntanya del Pallars a la Pobla de Segur. En ambdós casos, es tracta d’ofertes formatives d’alta qualitat i especialització en dos centres educatius, universitari i de Formació Professional, que siguin centres d’abast nacional sobre el qual pivoti la formació en excel·lència especialitzada en els esports de natura. Per aquesta raó la Diputació de Lleida hi fa una aposta de territori, que és una aposta de nació.
L’Alt Pirineu té com a característica principal la seva orografia, i aquesta particularitat s’ha sabut convertir en oportunitat des del punt de vista turístic i també en la pràctica dels esports associats a la muntanya al llarg de quasi tot l’any. Amb aquests projectes ens plantegem donar una passa més i que el Pirineu no sigui només el lloc “on es practiquen” esports de muntanya, sinó que sigui el lloc “on s’estudiïn, s’investiguen i es millorin” les tècniques d’aquests esports tant especialitzats. La celebració d’uns Jocs Olímpics al Pirineu l’any 2030 serien la confirmació que aquest ambiciós projecte educatiu comporta un reconeixement internacional a la seva singularitat i que s’han trobat opcions de futur per al jovent de les nostres comarques.
Que l’Alt Pirineu, en aquesta aposta olímpica, estigui acompanyat de Barcelona li atorga al projecte la força, atractiu i projecció d’una gran capital europea. No cal oblidar que la capital catalana va saber fer al 1992 els Jocs Olímpics que van marcar un abans i un després en aquests esdeveniments, també des del punt de vista de l’impacte social.
L’efecte dels Jocs Pirineus-Barcelona també ha d’impactar sobre el futur d’aquestes comarques, tot i que ara ho hauria de fer no amb noves instal·lacions, perquè ja les tenim, sinó adaptant les infraestructures al segle XXI. No es tracta de pensar en els gran complexos esquiables, sinó en els llocs més petits que es poden adaptar per acollir proves esportives d’alt impacte i repercussió, com ja han demostrat altres vegades.
Aquesta candidatura trobarà complicitats i col·laboracions amb els territoris veïns i no s’ha de plantejar com un fet puntual, un esdeveniment de 15 dies de durada, sinó que compartim la voluntat de dissenyar i aplicar una estratègia global pel Pirineu, que contempli la diversificació i transformació de l’actual model econòmic de les comarques de muntanya. La Diputació de Lleida està fortament compromesa amb el desenvolupament integral de les comarques de muntanya amb perspectiva de futur.
Som partidaris que les comarques pirinenques s’hi sentin implicades més que interpel·lades; hem de decidir el que volem des del territori i amb el territori, per aquest motiu ens oferim a acompanyar la Generalitat de Catalunya en l’agenda de consultes que ha desplegat, per a explicar el projecte i recollir iniciatives i plantejaments per fer realitat un projecte de cohesió territorial, de participació ciutadana i que sigui sostenible i amb una visió de futur molt més enllà del 2030.
Hem de saber aprofitar l’oportunitat que ens dona el Govern de Generalitat de poder votar i decidir des de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Estar a l’agenda política del Govern és important i s’ha d’aprofitar perquè ara tenim un altaveu que vetllarem perquè no es torni a apagar. Hem de posar en valor que tenim un Govern que està fent el que sempre ha promogut, donar veu a la ciutadania de baix a dalt; i canviant el que s’ha fet sempre, deixar la decisió només en el poder econòmic d’uns pocs. Tenim una oportunitat de poder decidir des del territori i no des d’un despatx, això es governança republicana. No la deixem escapar...
Marc Baró i Bernaduca
Alcalde de la Pobla de Segur i diputat a la Diputació de Lleida
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi