Dijous, 25 d'abril de 2024
satèl·lit

Les vinyes dels Nerets, primer cas d’ús del nanosatèl·lit català «Enxaneta»

Tremp ha acollit la presentació dels resultats del primer any d'òrbita del satèl·lit llençat per la Generalitat

Tomàs Garcia Espot Tremp | 2 de febrer de 2022 a les 13:00

El Pallars i la Conca de Tremp han estat l'escenari on s'ha dut el primer cas d'ús del nanosatèl·lit català Enxaneta, llençat a l'espai el 22 de març de 2021. Així s'ha donat a conèixer aquest dimecres a Tremp durant la presentació dels resultats del primer any d'òrbita del satèl·lit, duta a terme pel vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

Concretament, les dades ambientals dels cultius de vinyes del Camí dels Nerets de Tremp -extretes gràcies a la xarxa d'estacions de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)- han estat enviades al nanosatèl·lit. Unes dades relatives a l'estat dels terrenys de cultius, l'estudi dels quals també s'ha estès a altres conreus del Pirineu i el Prepirineu, i que al mateix temps han estat transmeses a l'estació terrestre de l'Observatori del Montsec.

El primer mòdem s’ha instal·lat al Camí de Nerets, i s’hi estan rebent dades de diferents sensors soterrats a 5, 20 i 50 centímetres de profunditat des del desembre. A partir d’avui, les dades obtingudes gràcies a l’Enxaneta es poden consultar a través del visor web que proporciona l’ICGC. 

Pel que fa a la tria del Pallars, durant la presentació s'ha destacat la voluntat de no voler fer la prova pilot a l'Àrea Metropolitana, sinó "canviar el laboratori pel territori". En aquest sentit, Puigneró ha afirmat que demostraran que amb la nova economia digital "es pot fer realitat que el poble més petit de Catalunya pugui tenir l'empresa més gran".
 

Jordi Puigneró durant la seva visita al consistori trempolí. Foto: Ajuntament de Tremp


Un segon nanosatèl·lit a la tardor


Puigneró ha destacat l'any d'òrbita de l'Enxaneta com una "gran fita tecnològica per al nostre país i el conjunt de la humanitat", alhora que ha remarcat la condició de "satèl·lit pioner" de l'Enxaneta. Així mateix, el vicepresident ha declarat que aquest projecte del Govern aposta per "la millora de la vida dels ciutadans". En aquest sentit, ha detallat que a Catalunya hi ha 56 empreses i unes 500 persones dedicades a l'economia de l'espai.

Per altra banda, ha anunciat que a la tardor el Govern enviarà a l'espai un segon nanosatèl·lit, impulsat també en el marc de l'Estratègia NewSpace Catalunya. En aquest cas, el satèl·lit tindrà una mida superior a l'Enxaneta i tindrà com a principal objectiu la lluita contra el canvi climàtic. Segons Puigneró, aquest anunci referma la "voluntat del Govern de desenvolupar l'economia de l’espai”.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació