Dissabte, 13 de juliol de 2024
rius

Els Agents Rurals denuncien que el Pla Hidrològic permet assecar el Noguera Pallaresa en alguns punts

El Parc Natural de l'Alt Pirineu alerta que la proposta posa en perill espècies com l'almesquera o la truita autòctona

Redacció Pallars | 31 de gener de 2022 a les 08:34
El riu Noguera Pallaresa al seu pas pel Pallars Sobirà | ACN
L'esborrany del Pla Hidrològic de l'Estat 2022-2027 permet cabals zero en alguns punts de les conques de la Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Segre. Un fet que posa en alerta els experts, com Joel Capdevila, sotsinspector dels Agents Rurals, que ha dit que aquest fet suposaria l'assecament del riu pallarès i aniria contra totes les normatives mediambientals i la llei d'aigües.

Aquesta ha estat una de les moltes al·legacions que el cos ha presentat al Pla. A més, demanen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre implementar mesures de control dels cabals captats pels concessionaris d'aigües. El Parc Natural de l'Alt Pirineu, per la seva banda, creu que la proposta per a la Noguera Pallaresa posa en perill l'almesquera, una espècie amenaçada, i la truita autòctona.


Per presentar les al·legacions els Agents Rurals van estudiar el comportament de 68 estacions que mesuren el cabal del riu. El cabal mig alliberat per aquestes estacions és de l'11% del total d'aigua que baixa pel riu al llarg de l'any. Per Capdevila, aquesta xifra suposa que el 89%, i en alguns casos concrets el 97% del cabal del riu és captat o explotat per usos industrials, elèctrics, de regadiu o recreatius. Per tot, els Agents Rurals demanen un increment dels cabals ecològics.

Joel Capdevila ha detallat que des del cos d'Agents Rurals han al·legat també que el cabal d'aigua ha de ser constant i des de la capçalera fins a la desembocadura cada cop més elevat, fet que no recull el Pla i en alguns casos planteja el contrari: cabals inferiors en trams inferiors del riu. Capdevila entén que si el riu va sumant aigua d'afluents, el cabal no pot disminuir.

Per tot plegat, sol·liciten l'aplicació de sistemes de control dels cabals del riu a les concessionàries tant pel que fa al volum d'aigua que capten com a la que retornen al riu. La petició d'augmentar els cabals ecològics plantejats al Pla Hidrològic Nacional 2022-2027 és pel manteniment d'espècies de flora i fauna. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que no consideren "correctes" els cabals ecològics que planteja la CHE i demanen mantenir els que proposa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

En les al·legacions presentades pel Parc Natural de l'Alt Pirineu es demana que la regulació de cabals que es faci a les capçaleres sigui el més similar possible a la dinàmica fluvial natural i que no es faci un riu "massa regulat". Així mateix, demanen naturalitzar al màxim aquesta regulació. Tant l'almesquera com la truita autòctona necessiten aquesta dinàmica natural dels cabals.

Una de les al·legacions que ha presentat el Parc Natural de l'Alt Pirineu és que la capçalera del riu Noguera Pallaresa sigui considerada Reserva Natural Fluvial. Garriga ha explicat que es tracta d'un tram de riu salvatge, d'uns 30 quilòmetres sense cap presa, dels més ben conservats d'Espanya. Garriga ha remarcat que creu que se l'han oblidat i demanen que s'inclogui en aquesta catalogació i argumenta que és un tram de riu amb molt bon estat de conservació i poques alteracions en el seu recorregut. Per a Garriga, incloure aquest tram de riu com a Reserva Natural Fluvial suposaria poder rebre diners de l'estat espanyol per a conservar-lo.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació