16 d'abril de 2024
pagesia

L'Escola de Pastors obre dilluns les portes de la 14ª edició

El centre engegarà amb 17 alumnes i fins ara ja ha format 217 persones

Redacció Sort | 21 de gener de 2022 a les 09:45
Imatge d'un ramat d'ovelles a la muntanya de Llessui | ACN
L'Escola de Pastors de Catalunya obrirà les portes de la seva 14ª edició el proper dilluns 24 de gener. El centre, que des dels seus inicis ha format fins a 217 persones, donarà el tret de sortida amb 17 alumnes i destinant una setmana temàtica per aquelles persones que volen treballar de pastor de muntanya.

La mitjana d'edat dels alumnes és de 30 anys i edició rere edició el percentatge de dones que fan el curs va en augment. Pel que fa a la procedència dels alumnes, gairebé la totalitat no venen de família de pagès, i fins al 2020, més d'un 60% de les persones que han la formació es dediquen al sector primari.

La feina del pastor de muntanya és aquella que es fa en època estival, quan tots els ramats s'agrupen i pugen a mutanya per passar-hi l'estiu. Mentre els pagesos són a les valls fent herba per a l'hivern, a muntanya els animals peixen i els guarda un pastor. Aquest sistema es considera imprescindible per al manteniment de les explotacions del Pirineu, però també representa un llegat cultural i una manera de mantenir el territori i la biodiversitat.

En aquest sentit, des de l'Escola de Pastors s'han volgut transmetre els coneixements necessaris per desenvolupar aquesta activitat. Així doncs, amb les dues setmanes de pastura específica, silvopastura i muntanya, la formació passa a ser de sis mesos i mig; dos i mig de teoria i quatre de pràctiques.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació