Dijous, 18 d'abril de 2024
hidroelèctriques

La Vall Fosca estudia reclamar el retorn de l'IVA de la llum després de la victòria judicial sobre Endesa

Tot i que les dues sentències remeten a dos consumidors, l'objectiu és fer extensible la decisió del jutjat de Tremp a la resta de veïns i al propi consistori

Tomàs Garcia Espot La Torre de Capdella | 18 de gener de 2022 a les 09:06
Imatge de la central hidroelèctrica de Capdella | Arxiu
L'Ajuntament de la Torre de Capdella està estudiant exigir a Endesa que torni l'IVA dels rebuts de la llum després que la justícia s’hagi pronunciat recentment a favor dels veïns de la Vall Fosca. Uns rebuts que van ser pagats per alguns veïns, mentre que d'altres, al considerar excessiva la quantitat fixada per l'empresa, només abonaven la quantitat estipulada al contracte signat l'any 1927.

Precisament, les darreres sentències del jutjat de Tremp -dos de les quals ja són fermes- avalen que l'IVA aplicat en el preu de la llum, és a dir el preu de cost de l'energia, s'ha de basar amb el que diu el contracte històric, que és de 0,0021 euros per quilowatt hora. Cal recordar que la negativa d'alguns veïns a pagar la quantitat exigida per Endesa va provocar que l'empresa efectués talls de llum a partir del 2016 a aquelles persones de la vall que "autoliquidaven".

En aquest sentit, en declaracions a Pallars Digital, fonts del consistori elogien la "valentia" de la jutgessa de Tremp a l'hora de pronunciar-se sobre aquest conflicte que es remunta anys enrere. Pel que fa a les sentències, des de l'ajuntament recalquen que les que són fermes -i contra les quals no es pot interposar recurs- corresponen a les demandes fetes per part del consistori. 

Amb aquestes dues sentències favorables, doncs, l'equip de govern i els seus advocats tenen ara entre mans reclamar l'IVA que l'empresa va fer pagar en el seu moment, uns 300.000 euros. Per altra banda, tot i que les sentències són "a consumidors", és a dir a persones físiques, s'està estudiant com fer extensiva la decisió del jutjat de Tremp als altres veïns i al mateix Ajuntament de la Torre de Capdella.



Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació