Dijous, 25 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Alexia Putellas, Els Pets i Pau Gasol entre els premiats amb la Creu de Sant Jordi

La Creu de Sant Jordi, distinció creada el 1981, que enguany arriba al seu 40è aniversari

Redacció 30 de desembre de 2021 a les 20:52

Discurs de la futbolista Alexia Putellas. Foto: Govern


El jugador de bàsquet Pau Gasol, la futbolista Alexia Putellas, el dibuixant de còmics Francisco Ibáñez, la periodista Mònica Terribas i el grup de rock Els Pets són alguns dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2021. Un guardó que va atorgar el Govern  el passat dilluns 13 de desembre, al Teatre Municipal de la Cooperativa de Barberà del Vallès, a un total de 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. 

La Creu de Sant Jordi, distinció creada el 1981, que enguany arriba al seu 40è aniversari, és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat de Catalunya. Es va crear amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica. 

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

Enguany el govern també ha decidit reconèixer el Col·legi d'Infermeres i Infermers de Catalunya, després de la gran implicació que han tingut en la pandèmia de la covid-19. El president de la Generalitat, Pere Aragonès,  ha destacat “la ingent tasca que aquesta corporació de dret públic ha desenvolupat durant tota la situació de pandèmia”.

La cerimònia de lliurament va començar amb l'actuació musical de Joana Serrat i va estar conduïda per Carme Sansa i Gemma Mengual, totes dues guardonades en edicions anteriors amb la Creu de Sant Jordi. El cantant de Els Pets, Lluís Gavaldà, i la futbolista, Alexia Putellas, van ser els encarregats de parlar en nom de tots els distingits.

Els guardonats de la Creu de Sant Jordi 2021


En l’edició d’enguany, el Govern ha decidit guardonar a la capitana del Barça i de la selecció espanyola,  recentment guanyadora de la Pilota d’Or femenina, Alexia Putellas, per “la seva exemplaritat com a representant de l’esport femení de primer ordre”. Un altre guardonat ha estat Pau Gasol, acabat de retirar com a jugador de bàsquet, “per ser un referent del bàsquet i, per extensió, de l’esport català, i per la contribució a la seva internacionalització”. 

La Generalitat també ha concedit la Creu de Sant Jordi a Francisco Ibáñez, creador de personatges de còmic com “Mortadelo y Filemón”, per ser un “referent humorístic per a diverses generacions”. Mònica Terribas també ha rebut la Creu de Sant Jordi per “la seva trajectòria professional en el camp del periodisme i de la comunicació de masses, terreny en què ha esdevingut tot un referent”.

Altres guardonats són la promotora cultural Mariona Carulla, el paleògraf Jesús Alturo, l’actriu i  productora teatral Anna Rosa Cisquella, el fotògraf i escriptor naturalista Ernest Costa, la filòloga Joana Escobedo, la pedagoga Isabel Etxeberria, l'activista social Manuel Heredia “Tío Manuel”, la científica Mercè Izquierdo, la muntadora cinematogràfica Elena Jaumandreu, l'il·lustrador Enric Larreula, l'empresària Anna N. Schlegel, el ceramista Joan Panisello, l'artista Àngels Ribé, l'empresari Rafael Tous i l'esmaltador Francesc Vilasís, que completen la llista.

El Govern també ha decidit atorgar la Creu de Sant Jordi, en forma de placa, a deu entitats, entre elles el grup de rock Els Pets, “per la seva contribució a la configuració d'un panorama musical català ric, amè i propi”.
 

Pere Aragonès a l’acte d’entrega de premis de la Creu de Sant Jordi 2021. Foto: Govern


El Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, l'Escola de Grallers de Sitges, la Federació Catalana de Natació, la Fundació Catalana de l’Esplai, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, l'Associació Cultural Recreativa Unió Calafina i l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil d'Argentona són les altres entitats que rebran la distinció de la Generalitat.

40 anys de concessió de les Creus de Sant Jordi


Enguany es compleixen quaranta anys que el Govern de la Generalitat de Catalunya atorga premis de la Creu de Sant Jordi. En aquestes quatre dècades des de la seva creació, el Govern de la Generalitat ha concedit 1.779 creus de Sant Jordi, un 28% a entitats i l’altre 72% a persones que han destacat pels seus mèrits.

Els darrers anys, el Govern va incorporar criteris d’igualtat de gènere i els guardons d’enguany són totalment paritaris. El 2021 s’han distingit amb el guardó de la Creu de Sant Jordi 10 dones i 10 homes.

ESPAI PATROCINAT PER:

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació