Dimecres, 24 d'abril de 2024
fauna

Els experts constaten la bona salut del tritó pirinenc a Catalunya

Investigadors de la UAB han descartat la presència de fongs quitridis en aquesta espècie en un estudi en què n’han mostrejat 642 exemplars

Redacció Pirineu | 24 de desembre de 2021 a les 10:00
Imatge d'una tritó pirinenc | WildCoM
Investigadors del grup de recerca de Medicina per a la Conservació de la Vida Salvatge (WildCoM) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han dut a terme un projecte de recerca per conèixer si dos fongs patògens podrien estar presents en les poblacions del tritó pirinenc de Catalunya.

Aquests dos fongs poden provocar quitridiomicosi en els amfibis, una malaltia global a causa del comerç d’espècies i la mobilitat humana que ha causat l’extinció de nombroses espècies d’amfibis a nivell mundial. A la península ibèrica els fongs quitridis s’han localitzat principalment en les altituds més elevades.

En l’estudi han mostrejat 642 individus del tritó del Pirineu i 495 d’altres cinc espècies d’amfibis que cohabiten amb ell: el tritó palmat, la salamandra, la granota pirinenca, el gripau comú, i el tòtil. L’estudi l’han realitzat en 15 zones dels parcs naturals Cadí-Moixeró, Capçaleres del Ter i del Freser i Alt Pirineu.

"No hem detectat cap tritó positiu a cap dels dos fongs en les mostres analitzades i podem dir que les poblacions del tritó del Pirineu a Catalunya són lliures dels patògens", explica Òscar Cabezón, investigador del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, que dirigeix el projecte. "Únicament hem detectat B. dendrobatidis en el punt més oriental del Pirineu, en el límit de distribució del tritó, i en una altra espècie, el tòtil", afegeix.

"Hem constatat que no hi ha un problema de salut aparent en els amfibis de les zones estudiades. Tanmateix, la detecció d’un dels fongs en un punt del Pirineu emfatitza la importància de continuar monitoritzant aquestes poblacions, per detectar la possible expansió del patogen i futurs problemes de salut", assenyala Maria Puig Ribas, investigadora del projecte.

L’estudi ha permès també crear un banc de mostres que servirà per realitzar futurs estudis, "essencial per poder detectar l’aparició de nous patògens", apunten els investigadors. El següent pas  consistirà en definir nous objectius per a la conservació de l’espècie. A més, els investigadors també estan duent a terme estudis poblacionals, tant del tritó pirinenc com de les altres espècies d’amfibis.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació