Divendres, 8 de novembre de 2024
Coronavirus

El Pallars s'escapa del toc de queda

La mobilitat nocturna estarà prohibida, si ho avala la justícia, als municipis de més de 10.000 habitants i sempre que se superin els 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies

Oriol March Barcelona | 21 de desembre de 2021 a les 15:01
Terrassa d’un establiment de la Pobla de Segur plena de gent | ACN
El toc de queda entre la 1h i les 6h de la matinada s'aplicarà en els municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada de 250 casos per cada 100.000 persones en els últims set dies. Així ho ha detallat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Els detalls de les noves restriccions, que per tant no afectaran cap municipi del Pallars, es concretaran en una reunió del Procicat.

La mobilitat nocturna ja es va prohibir a l'estiu davant l'escalada de contagis de la cinquena onada, i ara el Govern l'ha recuperat per contenir la sisena. Una onada que, amb les dades d'aquest dimarts, registra contagis rècord des que va arrencar la pandèmia. De moment, el confinament comarcal està descartat com a via per frenar l'avenç dels indicadors.


La comissió delegada per la Covid-19 es va reunir ahir de manera telemàtica a Palau. A les 20:30h van comparèixer Plaja amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Les decisions comunicades van ser dràstiques: recuperació del toc de queda entre la 1h i les 6h de la matinada; limitació de les reunions privades a deu persones; reducció de l'aforament interior en restaurants al 50%; i presència física del 70% a gimnasos, cultura, comerços i esdeveniments esportius. Les mesures haurien d'entrar en vigor el dijous a mitjanit si les valida el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on aquest dimecres s'entrarà la resolució definitiva adoptada pel Govern.

Hi haurà aspectes, això sí, que no es tocaran: es tracta de l'activitat escolar -els casals de Nadal, en essència-, l'activitat a les universitats i també les cavalcades de Reis, que se celebraran amb normalitat. "Hem d'aturar de totes totes la pandèmia, que avança sense fre. Sabem de l'impacte que té sobre la ciutadania la presa de decisions en dates tan assenyalades", va remarcar Plaja, que ha justificat les mesures degut a l'impacte "alt" de la variant òmicron. "Vam explicar que no teníem intenció d'establir noves restriccions, però la crescuda comença a ser desbordant. S'estan batent rècords de contagis, i un percentatge d'aquesta gent acabarà hospitalitzada. No anem a buscar un escenari alarmista, però és imprescindible reduir la mobilitat i la interacció entre persones que no són bombolla. Si no es prenen mesures, serà pitjor", va justificar.


"Les xifres de les darreres hores ens han obligat a actuar", ha admès el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença des de Palau amb les dades a la mà. Davant dels indicadors "disparats" i la situació "crítica", ha dit, el Govern estava obligat a actuar. "Quedar-se de braços plegats no seria coherent ni responsable, seria temerari i una inhibició de les responsabilitats en la seguretat col·lectiva de tota la ciutadania", ha remarcat el dirigent d'ERC. Les mesures, ha dit, són "dures" i que l'executiu "no desitjava". "Són imprescindibles i raonables davant la situació en la qual ens trobem", ha remarcat el president, que ha insistit en la "vulnerabilitat" davant del coronavirus malgrat el bon percentatge de vacunació existent a Catalunya.

Les restriccions, ha indicat, es produeixen en un moment "especial" de l'any com ho són les festes de Nadal. "Compartim l'afectació i la tristesa, la frustració, perquè tots havíem imaginat que aquestes festes podrien ser diferents, semblants al que havíem viscut abans del 2020", ha asseverat Aragonès. "Malauradament no som en aquesta situació", ha assenyalat el dirigent d'ERC, que ha basat bona part de la intervenció en l'entrada de la variant òmicron, que ha fet disparar els contagis. Gràcies a les vacunes, però, els efectes són "molt menors" del que podria ser. Les xifres actuals, abans de la immunització, haurien conduït a mesures molt més restrictives.

La setmana passada, però, malgrat la tendència a l'alça, es van descartar mesures, que només s'haurien imposat després de les vacances de Nadal. "Després de 20 mesos necessitàvem un descans, però els indicadors demostren com ha canviat l'escenari en només sis dies. No podem esperar més", ha apuntat Aragonès, que ha admès la "duresa" de les restriccions. "El nostre sistema de salut no només tracta la Covid-19, hi ha altres patologies per atendre la població", ha indicat el president, que ha anunciat mesures econòmiques per als sectors afectats. Hi haurà transferències per tal de poder concretar les ajudes destinades a pal·liar les conseqüències de les restriccions.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació