Dimarts, 8 d'octubre de 2024
Coronavirus

Toc de queda i restriccions per contenir la sisena onada

El Govern plantejarà al TSJC prohibir la mobilitat entre la 1h i les 6h, limitar les reunions a deu persones, rebaixar l'aforament de la restauració al 50% en interiors i reduir al 70% la presència en cultura, esport, gimnasos i comerç

Bernat Surroca / Oriol March Barcelona | 20 de desembre de 2021 a les 21:07
La policia controla el compliment del toc de queda a Sabadell. | Juanma Peláez
Després de dies amb els contagis disparats i a les portes de les celebracions nadalenques, el Govern ha decidit moure fitxa per intentar contenir l'expansió de la sisena onada i l'arribada de la variant òmicron. Els encarregats d'explicar públicament les noves mesures han estat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas; i la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja.

El reguitzell de mesures anunciades implica tornar a les restriccions severes: toc de queda entre la 1h i les 6h de la matinada, tancament de l'oci nocturn, rebaixa en l'aforament de la restauració -50% en interior, 100% a les terrasses- i també en la cultura, gimnasos i el comerç -70% en els tres casos-. Des del mes d'octubre havien decaigut totes les mesures restrictives, però l'avenç de les dades ha obligat a un gir que era imprevist fa tan sols una setmana, quan el Govern les descartava abans de Nadal. Les decisions hauran de ser validades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i l'executiu aspira a què puguin entrar en vigor a partir de la nit de dijous.


Hi haurà aspectes, això sí, que no es tocaran: es tracta de l'activitat escolar -els casals de Nadal-, les universitats i també les cavalcades de Reis, que se celebraran amb normalitat. "Hem d'aturar de totes totes la pandèmia, que avança sense fre. Sabem de l'impacte que té sobre la ciutadania la presa de decisions en dates tan assenyalades", ha remarcat Plaja, que ha justificat les mesures degut a l'impacte "alt" de la variant òmicron.

"Vam explicar que no teníem intenció d'establir noves restriccions, però la crescuda comença a ser desbordant. S'estan batent rècords de contagis, i un percentatge d'aquesta gent acabarà hospitalitzada. No anem a buscar un escenari alarmista, però és imprescindible reduir la mobilitat i la interacció entre persones que no són bombolla. Si no es prenen mesures, serà pitjor", ha justificat la portaveu.

Argimon ha reclamat observar les restriccions com una via per "aturar la mobilitat". "Hem de reflexionar per què fem les coses. Portem dos anys de pandèmia, i des d'aquest punt de vista ens ajudarà a controlar el coronavirus", ha ressaltat el conseller de Salut, que ha indicat que la variant òmicron "escapa a les vacunes" encara que "tot apunta" que serà "més lleu". "Transmet molt i fàcilment, de manera que té capacitat per saturar els serveis sanitaris", ha indicat Argimon, que ha reclamat "donar respir" al sistema de salut i també a les persones que hi treballen. L'estimació és que s'arribarà a 12.000 contagis diaris, o que fins i tot se superin. El dia amb més contagis de la cinquena onada amb prou feines es va superar els 10.000 infectats.

"Els asseguro que això acabarà. Hem de passar aquest hivern", ha ressaltat Argimon, que també ha demanat entendre que es tendirà a "una nova normalitat" en la qual s'haurà d'abordar "de manera diferent" el coronavirus. "Necessitem unes setmanes per veure quina és la gravetat de la variant, si és més severa o si, com pensem, és menys severa. És important la comprensió de tots, que aquestes mesures les comprenguem, tot i que sé que per als sectors afectats és molt complicat", ha remarcat. Des de fa dos mesos, la restauració i l'oci nocturn operen sense restriccions, més enllà de la vigència del passaport Covid per entrar en locals tancats des de fa unes setmanes.

Quarentenes per contacte estret a partir de dijous


La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat aquest matí que el canvi en el protocol perquè sigui obligatòria la quarantena de 10 dies de tots els contactes estrets, tot i estar vacunats, entrarà en vigor aquest dijous dia 23 de desembre. L'anunci ha arribat després que la setmana passada el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, anunciés la necessitat d'aplicar aquesta mesura a tots els contagis, no només els d'òmicron com fins ara, davant el pronòstic que aquesta setmana o la vinent la nova variant -més contagiosa- sigui "absolutament dominant" a Catalunya. A més, aquest dilluns s'ha superat el pic de contagis de la segona onada, l'estiu del 2020.

Vacunació de reforç per AstraZeneca


Cabezas també ha anunciat que aquest dilluns s'obre la vacunació amb dosi de reforç a totes les persones que han rebut AstraZeneca. La secretària de Salut Pública ha remarcat la necessitat d'administrar les dosis de reforç davant l'avanç de la variant òmicron: "És hipernecessària la dosi de reforç". Què són els contactes estrets? Són les persones que han compartit espai amb un positiu de Covid-19 a menys de 2 metres de distància, durant més de 15 minuts, sense protecció i des de les 48 hores prèvies a l'inici dels símptomes. Si la persona positiva no ha tingut símptomes, es tindran en compte les 48 hores prèvies a la realització de la prova diagnòstica.


Les xifres de vacunació, en tot cas, augmenten a Catalunya. En les últimes 24 hores, s'han administrat més de 20.000 primeres dosis a tot el territori. L'obertura de la campanya de vacunació per als infants de 5 a 11 anys, a més de les dosis que han rebut milers de persones per primer cop, escenifiquen un nou horitzó per a frenar els contagis en les pròximes setmanes. Diversos experts, com Oriol Mitjà, Jaume Padrós o Clara Prats, han defensat els últims dies instaurar restriccions

El Departament de Salut ha notificat l'ingrés de 136 persones més a les plantes dels hospitals per coronavirus en les últimes vint-i-quatre hores. El total de pacients als llits dels centres hospitalaris ja suma 1.280. Pel que fa als pacients crítics, Salut notifica tres ingressos més, amb un total de 310 persones a les UCI. En les darreres 24 hores s'ha notificat una mort i el global des de l'inici de la pandèmia és de 24.306. L'11,46% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies puja de 674,31 a 712,87, mentre que a 7 dies puja de 446,64 a 456,73.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació