Dijous, 25 d'abril de 2024
pallarès

«Dites del Pallars», un projecte per recuperar i defensar el pallarès des d'Instagram

La iniciativa, impulsada per tres pallaresos, té com a objectiu difrondre i fer arribar als joves les dites o frases fetes de la parla pallaresa

Tomàs Garcia Espot Pallars | 21 de desembre de 2021 a les 13:45
El compte es va donar a conèixer el passat l'1 de desembre | TGE
"Si culls l'auliva antes del gener, deixes l'oli a l'auliver". Aquesta és una de les moltes dites o frases fetes de la nostra parla pallaresa que el compte d'Instagram Dites del Pallars ha volgut recuperar de la tradició i la memòria oral dels nostres padrins i padrines. Es tracta d'un projecte iniciat per tres persones de diferents punts del Pallars amb l'objectiu de defensar el pallarès en un món cada cop més globalitzat.

"Sempre he tingut molta sensibilitat pel pallarès", explica a Pallars Digital un dels fundadors de la iniciativa. En aquest sentit, exposa que l'esforç per mantenir la parla de les comarques pallareses és "una lluita contra un gegant", tant per l'estandarització de la llengua catalana, com pel risc que corre avui en dia el propi català. "El nostre món s'ha obert molt”, explica, mentre que “el dels nostres padrins era molt diferent i era més fàcil conservar la parla i les seves dites”.
 

Precisament, en aquesta tasca per recuperar i difondre aquestes dites, la principal font ha sigut la transmissió oral, concretament la padrina d'un dels integrants del grup. A més, els membres de Dites del Pallars reconeixen que estan molt arrelats al territori i que el projecte iniciat és una "feina de formigueta"

Tanmateix, quan el primer dia de desembre van donar a conèixer el compte d'Instagram, es van trobar que diverses persones també havien fet recerca o havien guardat en un calaix trossets d'aquesta tradició oral. Tant és així, que fins a dia d'avui entre 20 i 25 persones ja els han escrit per ensenyar-los les dites que ja coneixen

De fet, des del compte també han fet una crida a la gent per tal que, si ho volen, col·laborin en aquesta tasca de recuperació i defensa del pallarès. Una feina que declaren que també té com a prinicipal objectiu arribar als joves. Un grup d'edat que malauradament és el que ha estat menys en contacte amb aquests elements característics i patrimonials de la parla pallaresa. Pel que fa a possibles altres accions o iniciatives, des de Dites del Pallars afirmen que depèn de com creixi el projecte, se les plantejaran, ja que els hi agradaria fer molt més ressò del que tenen actualment.



Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació