17 d'abril de 2024
ramaderia

Les darreres nevades suposaran un cost d'uns 6.000 euros a cada ramader de la Vall Ferrera

Els pagesos demanen que la zona sigui considerada de limitacions específiques per compensar el cost de producció

Redacció Vall Ferrera | 15 de desembre de 2021 a les 10:05
Un ramader a un prat nevat i les vaques menjant herba seca damunt la neu | ACN
Les darreres nevades han deixat gruixos importants a moltes valls del Pirineu. A la Vall Ferrera s'acumulen més de 40 centímetres als prats de pastura. Al Pirineu els ramaders estan acostumats a la neu, però aquest any ha arribat molt més aviat del previst i això ha comportat que l'herba hagi quedat amagada sota la neu i ha calgut portar pastura als animals. No poder aprofitar l'herba dels prats els suposa un cost afegit d'uns 6.000 euros de mitjana.

És per aquest motiu que demanen que la Vall Ferrera sigui considerada com una zona de limitacions específiques a l'hora de demanar ajuts a la DUN (Declaració Única Agrària). Un ajut que serveix per compensar les dificultats de viure i produir en zones de muntanya que valls veïnes disposen.

Ignasi de Castellarnau, ramader d'Alins, ha explicat que l'esforç econòmic i físic per un ramader aquests dies és "molt rellevant". Ara, la neu que hi ha als prats ja no es fondrà fins al mes de maig, i això significa que fins aleshores hauran d'alimentar els animals amb herba seca que han fet durant l'estiu. El fet que les nevades hagin arribat al fons de les valls es tradueix en no poder aprofitar l'herba que encara hi havia als prats i haver de començar a gastar la pastura reservada per l'hivern.

Ignasi Sinfreu, criador de vaca pallaresa de Besan, ha explicat que en el seu cas les despeses econòmiques provocades per la nevada són "molt importants”. Argumenta que "els animals encara tenien menjar per un mes als prats" i ara, "tota aquesta pastura està perduda" i n'hauran de comprar.

Sinfreu ha afirmat que a la Vall Ferrera pateixen "un greuge comparatiu" respecte a municipis veïns que tenen un ajut addicional per dificultats com aquesta. Generalment, els municipis que són considerats amb limitacions específiques, coincideixen amb l'àrea del Parc Nacional d'Aigüestortes i zona perifèrica. Els ramaders del Parc Natural de l'Alt Pirineu fa temps que reclamen poder rebre aquest ajut.

Castellarnau, ramader i membre de la Junta del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha dit que fa anys que demanen que s'equiparin els ajuts i demana que els de la Vall Ferrera puguin ser compensats per les limitacions específiques que comporta treballar en aquestes zones en determinades èpoques de l'any.

Aquest ramader d'Alins ha explicat que aquests dies les limitacions pels ramaders són molt evidents; camins gelats i de difícil transitar, pèrdua de zones de pastura cobertes per la neu o haver de comprar més herba de la prevista inicialment són alguns d'aquests contratemps. Sebastià Feliu, ramader d'Àreu, ha reconegut que haver de donar menjar a la granja un mes més aviat del previst és una pèrdua "molt forta" i "un cost afegit" pel ramader.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació