Dimecres, 24 d'abril de 2024
esquí

​El sector de l'esquí veu «difícilment aplicable» el passaport Covid als complexos de neu

Les 11 estacions d'esquí lleidatanes esperen aquesta temporada recuperar els resultats d’abans de la pandèmia i superar els 1,3 milions de forfets venuts

Redacció Pallars | 3 de desembre de 2021 a les 08:11
Tres esquiadors en un remuntador de Port Ainé el passat divendres | ACN
Les 11 estacions d'esquí lleidatanes encaren la temporada amb optimisme i amb les previsions de superar els 1,3 milions de forfets venuts. Aquesta xifra suposaria un lleu increment de les xifres aconseguides l'any 2019, que van ser de rècord. La temporada passada, per les restriccions a causa de la pandèmia, les estacions van registrar pèrdues importants que segons Joaquim Alsina, director de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i de Muntanya (ACEM), amb un segon any així el sector "no podria sobreviure".

Amb 11 estacions d'esquí, entre alpí i nòrdic, i més de 500 quilòmetres de pistes, les estacions encaren una temporada que preveu sumar 144 dies d'esquí. El sector de la neu genera uns 2.000 llocs de treball directes i uns 10.000 d'indirectes, amb l'estació d'esquí de Baqueira Beret com la que ocupa més persones, unes 700. Al Pallars, les estacions d’Espot i Port Ainé ocupen unes 300 persones entre personal directe i indirecte, mentre que a Tavascan són unes 35. Pel que fa a empreses directament relacionades amb l'esquí n'hi ha unes 140 que operen a Lleida.

Tot i les pèrdues de la temporada anterior les estacions encaren la temporada amb millores als seus complexos. Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha destacat que totes les millores de les estacions estan relacionades amb la sostenibilitat, la digitalització i la resiliència. Una part d'aquestes inversions ha anat adreçada a millorar la capacitat per produir neu, fins a totalitzar per a aquesta temporada un nombre de 1.463 canons de neu produïda que asseguren la innivació amb neu produïda de més de 140 quilòmetres de pistes d'alpí, i en algunes de nòrdic. Molts dels canons de neu produïda han estat substituïts per altres d'última generació, que tenen un menor consum d'energia i un millor rendiment de producció de neu. 

Aquestes han estat algunes de les dades que s'han donat a conèixer aquest matí en el decurs de la presentació de la campanya de neu 2021-2022, duta a terme conjuntament pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els representants de les estacions d'esquí i l'ACEM. 

”Difícil” aplicar el passaport Covid


Referent al passaport Covid a les estacions d'esquí, Alsina el veu "difícilment aplicable" però ha dit que s'està treballant per si arribés el moment, s'hagués d'aplicar alguna mesura similar. Alsina ha lamentat que el govern espanyol no destinés cap ajuda extra a les estacions d'esquí la temporada passada en considerar-se un sector turístic estratègic per les comarques de muntanya. Tot i no rebre aquest ajut les estacions han invertit més de 13’5 milions d'euros.

Tavascan obre aquest dissabte


Per altra banda, l’estació de Tavascan ha anunciat aquest dijous que obrirà les seves instal·lacions aquest dissabte. Les nevades de les últimes setmanes i les que es preveuen en les properes hores asseguren la neu a les pistes i una bona arrencada de la temporada, segons fonts de l’estació.

Com a novetat, enguany a Tavascan s'han instal·lat barreres paraallaus a la zona de l’aparcament, que també s’ha reordenat. L'estació també estrena una sala polivalent a peu de pistes, un nou equipament d’uns 100 metres quadrats que es destinarà a diferents usos. Paral·lelament, també s’ha eixamplat la cinta de debutants de la part inferior del complex i, amb això, s’ha ampliat la zona per als esquiadors que es volen iniciar en l’esport, fent-la més còmoda i funcional.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació