Dijous, 18 d'abril de 2024
os bru

Un caçador abat un os bru al Pirineu francès, prop d’Alt Àneu

L'animal, que anava amb les seves cries, va ferir greument l’home de 70 anys mentre aquest feia una batuda de senglar a la Vall d'Estours, a l'Arieja

Redacció Arieja | 23 de novembre de 2021 a les 09:30
L'ossa Caramelles i les seves cries fotografies a Alt Àneu | Generalitat de Catalunya
L'os bru torna a ser notícia, però aquest cop no al Pallars, sinó just a l'altra banda de la frontera d'Alt Àneu: a la Vall d'Estours, al departament francès de l'Arieja. Un os bru, la femella Caramelles -que havia sigut vista pocs mesos abans al Pallars- va ser abatuda el passat dissabte 20 de novembre per un caçador local mentre feia una batuda de senglar.

L'home, que s'havia topat amb el plantígrad i les seves cries, va rebre l'atac de l’ossa. Segons sembla, aquesta li va mossegar la cama, moment en què va disparar dos trets que van acabar amb la vida de l’animal. El caçador va ser traslladat a l'hospital en helicòpter per la forta hemorràgia a resultes de l'atac de l'os.

L'ossa Caramelles, nascuda l'any 1997 al Pirineu, era filla de Mellba i Pyros. Precisament, quan només tenia vuit mesos, la seva mare va morir en les mateixes circumstàncies que ella. Un caçador es va topar amb elles dues i el seu germà Boutxy al Pic dur Gar, a l'Alta Garona.

Tot i quedar òrfena, Caramelles va sobreviure i va poder reproduir-se. Primerament, li va ser difícil -dos dels seus cadells van morir per accidents els anys 2001 i 2004-, però finalment va convertir-se en la "gran matriarca del Pirineu". En total, 10 reproduccions i 18 cadells nascuts.

Amb la mort a trets de Caramelles, ja són diversos els ossos que han perdut la vida per causes humanes al Pirineu. Els ossos Canelle, Sarousse i Griboulle també van ser abatuts a trets al 2004 i 2020, respectivament. L'os Francka va morir atropellat l'any 2007, i el més recent, el famós os Cachou, que va protagonitzar diversos atacs al Pallars, va morir enverinat l'any 2020.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació