Dimecres, 29 de maig de 2024
fauna salvatge

Possible observació d'un exemplar de llop a la Val d'Aran

Si es confirma, es tractaria del primer exemplar des que aquesta espècie es va donar per extingida a la zona fa gairebé un segle

Redacció Vielha e Mijaran | 16 de novembre de 2021 a les 08:25
Imatge on es veu un possible llop en una zona propera a la boca sud del túnel de Vielha | Conselh Generau d'Aran
Tècnics i Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran han recollit mostres biològiques i han examinat aquest dilluns el possible rastre d'un llop a prop de la boca sud del Túnel de Vielha. Tot plegat s'ha dut a terme després que, a les 7:45 hores i en plena nevada, el conductor d'una màquina llevaneu que treballava a la zona hagi observat un animal de gran envergadura travessant el riu Noguera Ribagorçana.

Segons han explicat des del govern aranès, l'home ha pogut comprovar que tenia aspecte de llop i ha pres una fotografia abans que l'animal s'endinsés al bosc. Les mostres han estat enviades a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i seran analitzades en el marc del programa LoupO.

Després dels primers treballs de seguiment del rastre i presa de mostres duts a terme pels Agents de Medi Ambient del Conselh Generau, tot semblaria apuntar que, efectivament, podria tractar-se d'un llop. Probablement, segons indiquen des del govern aranès, podria tractar-se d'algun dels exemplars localitzats darrerament a Aragó. En cas que es confirmés l'ADN de les mostres biològiques obtingudes, aquest seria el primer exemplar de l'espècie detectat a la Val d'Aran gairebé un segle després que aquest animal es donés per extingit a la zona.

Es tracta d’un fet excepcional a l’Alt Pirineu, però ja no en altres punts de Catalunya. Des del 2000, com a mínim, es té constància de la presència de llops cada any. Se n’han detectat en comarques com la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès i, especialment, al Ripollès. De fet, el major número d’observacions s’han realitzat a les proximitats de Núria i, aquest mateix estiu, es va poder gravar en vídeo a tocar del refugi de Coma de Vaca.

 

Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació