Dijous, 18 d'abril de 2024
museus

Una exposició convida a fer un viatge de 550 milions d'anys pel Pirineu

La mostra de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran s'inaugurarà aquest dissabte al Museu de la Noguera

Redacció Balaguer | 5 de novembre de 2021 a les 08:43
El Dimetrodon, un rèptil que va habitar les terres de Lleida fa 270 milions d’anys | XMTLLA
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran estrena aquest dissabte l’exposició Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu. Una mostra que tindrà la seu al Museu de Balaguer, on hi romandrà fins al febrer de 2022, quan començarà un itinerari de dos anys per la resta dels museus de la xarxa.

L’exposició farà un recorregut per 550 anys de vida a la Terra a través de 120 roques i fòssils recollits en 22 localitats de Ponent i el Pirineu i de les reconstruccions de cinc animals ja extingits, tot plegat acompanyat per una detallada informació sobre les edats de cada fòssil, les peculiaritats de cadascun dels paisatges i, finalment, la seva distribució per períodes geològics.

L’objectiu és donar a conèixer la gran diversitat geològica i biològica de la demarcació de Lleida, un territori d'allò més ric en aquest sentit i que compta amb una figura de reconeixement internacional com és el Geoparc Orígens. A la mostra, doncs, s'hi podran veure diverses mostres de granit i pissarra, però també de maó, perquè l’exposició no només mirarà al passat, sinó que també pretén esdevenir una reflexió sobre el futur i la crisi ambiental actual provocada pels humans.

Així mateix, l'exposició comptarà amb la reproducció de cinc animals ja extingits, com un rèptil marí únic a Catalunya localitzat a Alòs de Balaguer i el dinosaure més antic que va habitar les terres de Lleida fa 270 milions d’anys, a més de 120 fòssils i roques. Els paleontòlegs Rodrigo Gaete, comissari de l’exposició, i Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, han estat els encarregats de dirigir la recerca, en què la Xarxa ha treballat des del 2017.
 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació