Divendres, 19 d'abril de 2024
alta tensió

L'eurodiputat Jordi Solé visita el Jussà per conèixer el malestar de la comarca contra la MAT

Solé s’ha mostrat contrari a traslladar l'energia a molta distància del lloc on es produeix

Redacció Tremp | 4 de novembre de 2021 a les 11:45
Jordi Solé visitant la central hidroelèctrica de Talarn | ERC
L'eurodiputat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Jordi Solé, ha visitat aquest dimecres Tremp per conèixer de primera mà la preocupació i el malestar que es viu al Pallars Jussà, tant pel que fa a la societat civil com institucional, pel projecte d'instal·lació de la línia de molta alta tensió (MAT) per part de l'empresa Forestalia.

Des de la central de Talarn, Solé s'ha pronunciat en contra de traslladar l'energia a molts quilòmetres de distància de l'indret de producció i considera que és millor produir les energies en l'àmbit local. Per portar aquesta electricitat a l'àrea metropolitana de Barcelona, Forestalia ha projectat el pla Sputnik, que costaria de tres línies MAT, de 400 kV, amb torres d'entre 80 i 90  metres d'alçada separats per uns 500 metres

Solé ha dit que els republicans defensen "un sistema descentralitzat i distribuït, on la producció d'energia estigui més a prop del lloc de consum". Així mateix, ha afegit que "aquesta és una línia que travessarà el país per diferents indrets i, que a banda dels dubtes que planteja la seva tramitació, també planteja dubtes amb el model de transició energètica renovable que s'ha de desenvolupar des de la Unió Europea els pròxims anys".

Durant la seva estada al Pallars Jussà, Solé s'ha reunit amb regidors i càrrecs electes dels ajuntaments afectats per la MAT -Tremp, Castell de Mur, Gavet i Isona i Conca Dellà- que li han expressat la seva preocupació per aquesta instal·lació. Aquests quatre municipis, recordem, han decidit presentar al·legacions contra el projecte de manera conjunta, i amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, que al seu torn també en presentarà.

L'eurodiputat també ha parlat amb membres de la Plataforma NO a la MAT -tant de Catalunya com de l'Aragó- i de Salvem lo Pallars, que han traslladat totes les afectacions en l'àmbit paisatgístic, ambiental i de Geoparc que aquesta línia generarà al territori. Jordi Solé ha afirmat que la MAT, "no és compatible amb les activitats econòmiques tradicionals del Pallars" i, per això, ha dit que traslladarà la preocupació a la Comissió Europea.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació