Dijous, 25 d'abril de 2024
turisme

Més de 5.000 persones accedeixen amb reserva a l'aparcament regulat de la Pica d'Estats

Els ingressos obtinguts amb la mesura, 11.463 euros, es destinaran a millorar els accessos

Redacció Àreu | 19 d'octubre de 2021 a les 10:41
Un vehicle accedint a un dels pàrquings de la Pica d'Estats | ACN
Un total de 5.042 persones han accedit a la pista de la Pica d'Estats amb reserva d'aparcament i unes 285 persones ho han fet en taxi durant el període de regulació, que ha estat de 39 dies, entre el 31 de juliol i el 5 de setembre, i els dies 11 i 12 de setembre.

La mitjana diària ha estat de 136 persones per dia registrades, força per sota de la xifra màxima de capacitat d'acollida turística d'aquesta zona, calculada per INEFC Lleida en unes 198 persones al dia, evitant així que l'entorn acabés malmès per la massificació turística. En total han estat cinc els dies en què s'ha arribat a la seva capacitat màxima. Els ingressos obtinguts amb la mesura, 11.463 euros, es destinaran a millorar els accessos.

El Parc ha fet una inversió de 28.306 euros per atendre les despeses del sistema de regulació. La inversió ha inclòs la programació, disseny i manteniment de l'espai web de reserves; la contractació de servei de control i vigilància de l'entrada de vehicles; la senyalització informativa de la regulació; la instal·lació de la caseta de vigilància i la utilització d'un prat d'Àreu per instal·lar-hi la caseta.

La mesura ha estat ben valorada per la major part de visitants com a mètode de regulació i es preveu que pugui ser implementada de nou l'any vinent, millorant alguns aspectes per facilitar encara més la dinàmica de reserves, com la cobertura mòbil del punt de control. El sistema de regulació ha estat el de reservar i pagar plaça a qualsevol dels quatre aparcaments d'accés a la Pica d'Estats: Molinassa, de 70 places; Pla de la Selva, de 5 places; Pla de la Farga, de 20 places; i Aixeus, de 20 places.

El veïnat, la propietat, i les persones que gestionen el refugi Vallferrera, les que tenen mobilitat reduïda acreditable i les que són adjudicatàries d'aprofitaments forestals i serveis públics han estat exemptes en aplicació de l'ordenança municipal de l'EMD d'Àreu. Com a suport al sistema de regulació, s'ha implementat un servei de vigilància i control de pas dels vehicles que han fet la reserva o estaven autoritzats.

El pla de xoc del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar la massificació dels parcs naturals ha buscat compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l'agricultura, la ramaderia i les activitats d'oci i les turístiques. La capçalera de la Vall Farrera, concretament la zona de la Molinassa, és una de les més freqüentades del Parc, ja que és el punt de partida per pujar a peu a la Pica d'Estats. 



Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació