Dimarts, 23 d'abril de 2024
Dis la teva!

Hisenda és un catxondeo

Article d’opinió d’un lector del diari sobre els “embolics” que té amb l'Agència Tributària espanyola

Redacció 22 de setembre de 2021 a les 11:54
Façana d'un edifici de l'Agència Tributària espanyola | ACN
Senyor director,

Si una frase similar va fer furor, fa unes dècades, sobre la Justícia espanyola, Hisenda eleva el llistó. No puc parlar de regularitzacions emèrites ni de congregacions pujolianes perquè el que sé només és d'oïdes, però sí que visc un viacrucis com a objector fiscal des de fa més de 30 anys.

Aquest estiu vaig anar a la Delegació d'Hisenda a fer diversos tràmits. Molt amablement em van dir que tenia una Notificació pendent i me la van donar a la mà: un Requeriment. Em demanaven explicacions (en català) sobre l'exercici 2019, explicacions que, com a disciplinat objector, jo ja havia enviat en el moment de la declaració. Em va sobtar que hi havia un full annex de drets i deures del contribuent en fase de comprovació de dades (llegiu investigat o sospitós d'irregularitats fiscals). Com a contribuent eficient i ciutadà educat, vaig presentar tota la documentació requerida (a la mateixa Delegació, el 2 d'agost), a més, els deia que la Delegació ja coneix, perquè així ho declaro cada any, la meva condició d'objector fiscal i, així mateix, que també havia manifestat anteriorment que un il·lustre fundador de l'AEAT (Juan Carlos de Borbón, com consta al web de l'AEAT) ja era un defraudador compulsiu en aquell moment fundacional.

El 18 d'agost rebo, per correu certificat, el mateix Requeriment que m'havien lliurat a la mà i al qual ja havia respost; penso que és un embolic d'Hisenda i no responc.

El 31 d'agost rebo Notificació electrònica de tràmit d'al·legacions i proposta de liquidació provisional. Em comuniquen que això de l'objecció fiscal és una raresa meva que no té suport legal. En les al·legacions aprofito per explicar com els insubmisos vam acabar amb la mili abans que hi hagués "el suport legal"... i no m'estic de dir que Hisenda potser no és tan efectiva si ha de seguir passos ocults de diners reials; és més fàcil perseguir un objector fiscal que els diu on ha ingressat la quantitat objectada.

El 7 de setembre torno a rebre (ara en paper i per correu certificat) la mateixa Notificació; com que l'embolic comença a ser descomunal, decideixo presentar-hi les mateixes al·legacions i advertir l'administració de l'enrenou que s'està creant.

El dia 11 de setembre (no sé si algú teletreballava a Hisenda) torno a trobar avís d'una Notificació electrònica. Desestimen les al·legacions (signen el document el 8 de setembre) i ja m'exigeixen un recàrrec (full de pagament en espanyol). Tinc un mes per recórrer...

O sigui, d'una banda encara puc fer al·legacions i de l'altra ja han decidit que em cobraran amb recàrrec. Podrien dissimular una mica, fer veure que valoren les al·legacions i que no es noti que ja tenen el procediment decidit fins a l'embargament (també en espanyol). Una certa similitud amb algunes sentències escrites a priori.

Mentre, el president espanyol ve a dialogar a Barcelona, recorda la riquesa lingüística de l'Estat i cita, en espanyol, els ponts de diàleg d'Espriu.

Uff! Quants catxondeos.

Josep Manel Fondevila

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació