Dijous, 18 d'abril de 2024
os bru

​Sort estrena un documental on s'aborda l'oposició a la reintroducció de l'os

'El No a l'Ós' dona a conèixer la realitat de la ramaderia i planteja la dicotomia entre el món rural i l'urbà

Redacció Sort | 22 de setembre de 2021 a les 08:34
Imatge d’un pastor i el seu ramat que apareixen al documental | El No a l'Os
El proper divendres s’estrenarà a Sort el documental El No a l’Os, un treball dels pallaresos Vanesa Freixa i Pepe Camps que pretén mostrar els motius de l'oposició al plantígrad als dos vessants dels Pirineus català i francès. El film, que dona veu a una vintena de persones entre pastors, ramaders, tècnics, administració, antropòlegs o conservacionistes, vol generar empaties cap a un sector que s'ha d'enfrontar periòdicament a les problemàtiques generades i que poques vegades s'ha sentit escoltat.

La pel·lícula també aborda l'enfrontament entre el pensament urbà i rural, que "sembla que no tingui cap punt de trobada", segons Camps, codirector del film. Camps ha explicat que amb el documental també volen acostar i aconseguir visibilitzar l'espai rural com un espai natural i productiu que demana ser escoltat i consultat, per arribar a trobar un cert equilibri.

Arran de veure com el conflicte sobre la reintroducció de l’os bru esclatava al Pirineu, i les conseqüències que se'n derivaven, la Vanesa Freixa i el Pepe Camps, van considerar que era urgent explicar-ho i intentar anar a l'arrel del problema i aprofundir en el conflicte.

Al film, ramaders i pastors expliquen des del seu dia a dia i des de la seva activitat què significa conviure amb l'os. Amb aquesta producció, Freixa i Camps han volgut explicar tots els problemes associats que ha comportat la reintroducció de l'os i que sigui l'espectador el que en tregui les seves pròpies conclusions.

Seleccionat al festival Suncine


Malgrat no haver-se estrenat encara, el documental El No a l’Os ja ha estat seleccionat dins de la secció especial al 28è Festival Internacional de Cine de Medi Ambient Suncine. En aquesta edició s’han presentat més de 3.400 produccions i el film pallarès es troba dins de la selecció final, en la secció no competitiva.
 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació