1 de març de 2024
diada 2021

Una Diada a 1.700 metres d'alçada

L'Alt Pirineu i Aran celebra la Diada Nacional de Catalunya des del refugi del Gall Fer d’Alins en un acte que ha posat en valor els espais naturals, l’excursionisme i la cultura

Redacció Alins | 11 de setembre de 2021 a les 10:17
El delegat del Govern durant el seu discurs al refugi del Gall Fer | Govern
Aquest divendres a la tarda ha tingut lloc l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. S’ha celebrat al refugi del Gall Fer, al municipi d’Alins. Un espai situat a 1.700 metres d’alçada, dins del cor del Bosc de Virós, i en una zona protegida dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

L’objectiu de l’acte ha estat el de visualitzar la importància dels espais protegits, claus en la lluita contra el canvi climàtic, que en el cas de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran representen més del 40% del territori. També s’ha volgut posar en valor l’excursionisme com a eina de divulgació i conservació del patrimoni natural de Catalunya.

Ha estat un esdeveniment en que ha confluït el medi natural, l'associacionisme i la cultura, concretada amb la literatura i la música. En aquest sentit, l’escriptor pallarès Pep Coll ha ofert una conferència sobre Jacint Verdaguer, que fou considerat un revolucionari quan a finals del segle XIX va recórrer els Pirineus, des de l’Urgellet fins a l’Aneto, tot passant pel Pallars Sobirà.

L’acte també ha comptat amb l’actuació musical del guitarrista Jordi Mestre, amb el nom artístic de Soul Mountain. L’acte s’ha emmarcat en l’eix central dels actes del Govern de la Generalitat per la Diada, que és el 50è aniversari del discurs de Pau Casals davant l’Assembla General de l’ONU per reivindicar els valors de pau, justícia, llibertat del pobles, la cultura catalana i la fraternitat.

El delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, ha reivindicat la vigència del missatge de Pau Casals i ha posat de manifest la necessitat de continuar la seva difusió, i que aquest valor de llibertat es concreti en una voluntat comú que perduri al llarg del temps, com a garantia de preservació de les tradicions populars del nostre país. Finalment, Pérez ha recordat que Catalunya és un país divers i plural, i l’Alt Pirineu i Aran ha de ser considerat en la seva especificitat en el procés de desenvolupament nacional.

Per la seva banda, l’alcalde d’Alins, Manel Pérez, ha manifestat la seva satisfacció per l’elecció d’un indret de gran bellesa com el refugi del Gall Fer. També hi va assistir Lionel Pla, president de l’Associació Esportiva Pallars, i en representació també de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Pla ha posat en valor els espais de muntanya i la necessitat de que se’n faci divulgació i que la natura sigui oberta a tothom.

L’acte s’ha organitzat conjuntament amb l’Ajuntament d’Alins i ha comptat amb la col·laboració de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del refugi del Gall Fer. Per finalitzar l’acte els assistents han entonat Els Segadors a peu dret. 
 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació