Divendres, 4 d'octubre de 2024
Dis la teva!

La gestió de la brossa al Pallars Jussà

Article d’opinió d’una lectora del diari sobre la recollida de les escombraries a la comarca

Redacció 8 de setembre de 2021 a les 10:22
Un camió abocant residus a l’abocador de Fígols | CCPJ
Senyor director,

99 euros. Això és el que he pagat aquest 2021 per al servei de recollida de brossa al Pallars. A casa som tres persones, dos adults i un infant. La meva sogra, que viu sola, també ha pagat 99 euros. I la companya de classe del meu fill, que son sis a casa, em diuen que també han pagat 99 euros. Així doncs, al Pallars tan se val si embrutes un o deu, paguem tots per igual. I per descomptat tan se val si recicles o no, paguem tots per igual.

Aquesta carta no és una queixa del preu, no sé si és barat o car. No tinc temps de fer estudis comparatius amb altres poblacions. El que sí que sé és com son els contenidors de brossa de la meva localitat (Tremp). Son contenidors vells, alguns reciclats d’altres ciutats, que no s’obren amb el peu, bruts, descuidats...; per llençar el cartró has de fer papiroflèxia; no hi ha contenidors específics per llençar les piles, ni l’oli, ni les bombetes. I és clar, tampoc hi ha cap contenidor adaptat per a persones amb cadira de rodes.

També sé que la Deixalleria Comarcal obre de dilluns a dissabte només en horari de matí. Com ho fas per llençar trastos de casa si treballes? I sé que no hi ha servei de deixalleria mòbil per als pobles que formen part de la comarca.

Sé que l’abocador del Pallars Jussà és supracomarcal, això vol dir que hi aboquen les deixalles del Sobirà, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça. I per tant, el greuge de tenir un abocador al municipi (impacte paisatgístic, pudor pels veïns, emissions de gasos...) ha degut comportar un benefici econòmic que compensi una mica aquesta realitat, oi?

Qui decideix com s’inverteixen els diners que el Consell Comarcal del Pallars Jussà rep per a la gestió de l’abocador i el servei de recollida de brossa? Per què els ciutadans no notem aquestes aportacions de diners en una millora?

La Covid-19 ens ha portat a fer turisme d’interior i he detectat que a la Conca de Barberà, -comarca no famosa per la seva riquesa-, tenen deixalleria mòbil que va voltant pels pobles cada setmana, contenidors que s’obren amb una targeta i potencien el reciclatge entre els veïns... A la Garrotxa, -aquests potser sí que tenen més calers-, tots els contenidors estan posats al voltant d’un tancat de fusta bonic que els mantenen endreçats. A Torredembarra, en alguns punts de la ciutat hi ha contenidors petits per a depositar piles, bombetes…

I suposo que a aquestes alçades pensar en un sistema de recollida més eficient que fomenti el reciclatge de veritat com podria ser el porta a porta ja és demanar molt.

Aquesta carta no vol queixar-se de la feina que fan les persones que treballen en aquest servei: no critico els conductors dels camions de la brossa, ni el personal de la deixalleria, ni tan sols el personal tècnic que ha de gestionar tot això... Estic segura que treballen amb els recursos que els donen i que fan el que poden.

La meva crítica va dirigida als càrrecs polítics i a la gerència del Consell Comarcal. Ens poden explicar a la ciutadania perquè al Pallars Jussà tenim un servei tan deficient si altres comarques, amb nuclis de població petits, ho poden fer millor?

Una lectora indignada

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació