Dissabte, 20 d'abril de 2024
turisme

Alerta per la creixent massificació de la vall de Bonabé

Un estudi d'INEFC de Lleida ha registrat un excés de prop de 28.000 visites entre juliol i agost

Redacció Alt Àneu | 27 d'agost de 2021 a les 10:43
Dues persones observant un ramat de vaques a la vall de Bonabé | ACN
Un estudi d'INEFC de Lleida ha detectat que a la vall de Bonabé hi hagut un excés de visites durant els mesos de juliol i agost. El treball, encarregat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha permès situar la capacitat de càrrega turística total d'unes 109.985 persones anuals, és a dir, una mitjana de 9.165 al mes i 301 diàries. L'estudi de la capacitat de la càrrega turística consisteix en identificar el nombre màxim de persones que poden visitar un espai sense provocar danys irreversibles en l’entorn.

Comparant aquesta capacitat amb les dades d'afluència, els resultats sortints són alarmants. Per una banda, al juliol s'ha produït un excès de 7.757 visites i de 20.433 durant l'agost. Atès que la majoria de persones hi accedeixen a motor, això representa un excedent de més de 3.000 vehicles durant aquests dos mesos. 

Davant d'aquesta situació, tant el Parc Natural de l’Alt Pirineu com els municipis implicats ja han començat a dissenyar una sèrie d'accions per tal d'intentar reconduir aquesta massificació durant els mesos d'estiu. L'estudi ha estat coordinat per la Doctora Estela Farías de l'INEFC-UdL, en col·laboració amb un equip multidisciplinari que ja ha realitzat estudis d'aquest tipus en altres parcs naturals de Catalunya.

Un 55% més de visites l'any 2019


Des de que l'any 2011 es va posar en marxa un sistema de seguiment de visitants, el Parc Natural de l'Alt Pirineu ha registrat un increment de visitants constant a la zona. El parc ha passat de tenir 215.000 visitants anuals l'any 2011 a 345.000 l'any 2019, un 55% més. Una situació, que lluny de canviar o revertir-se en els darrers anys, s'ha agreujat arran de la pandèmia.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació