Divendres, 19 d'abril de 2024
educació

Una exposició repassa la història de l'escola de Senterada

La mostra es pot visitar fins al 31 d'agost a l'edifici de l'ajuntament

Tomàs Garcia Espot Senterada | 26 d'agost de 2021 a les 11:42
Imatge d'una part de l'exposició, que recorda com era l'escola d'antuvi | Guillermina Subirà
Senterada acull fins al 31 d'agost l'exposició Escoles del municipi de Senterada (1845-1972). Es tracta d'un recorregut per la història del col·legi d'aquesta localitat des dels inicis de l'ensenyament primari obligatori, a mitjans del segle XIX, fins al seu tancament, a principis dels anys setanta. 

La mostra, situada a l'edifici de l'ajuntament, ha estat ideada per Guillermina Subirà, veïna del poble des de fa 16 anys, i que exerceix com a comissaria de la mostra. La idea va sorgir durant una caminada amb uns amics pel Camí de Lluçà, quan un d'ells li va comentar que aquell era el recorregut que feia per anar a l'escola.

Arran d'aquest episodi, la Guillermina va iniciar una recerca durant la qual ha compilat documents, actes de plens, material escolar, quaderns i fotografies, i que juntament als testimonis d'antics alumnes i mestres, ha culminat en aquesta exposició. En declaracions a Pallars Digital, però, explica que encara hi ha gent del poble que segueix aportant material per a la mostra.
 

Imatge d'un grup d'alumnes de Senterada l'any 1926 Foto: ACPJ


Una exposició, doncs, col·lectiva, i amb una potent picada d'ull al passat. De fet, l'attrezzo ha sorgit també de la col·laboració de la gent, ja que els quatre mobles que hi figuren van ser recuperats del magatzem d'una granja. D'entre aquests, evidentment, en destaquen els pupitres, la primera cosa que els visitants de certa edat obren a l'entrar, talment com si obrissin una porta al passat.

Segons Subirà, la mostra ha despertat un gran interès a la comarca i ha tingut una bona acollida. "S'hi han sentit identificats grans i petits", afirma. L'exposició es pot visitar de dilluns a diumenge d'11h a 14h i de 17:30h a 20h. Malgrat que l'exposició clourà a finals d'aquest mes, està previst que s'allargui fins al setembre, tot i que encara no s'han concretat les dates.

La darrera mestra


Podria afirmar-se que l'estrella de la mostra és la Maria Ruiz, la darrera professora de Senterada. Arribada des d'Úbeda l'any 1967, va ser la mestra del poble fins que l'escola va tancar, el 1972, per després exercir a l'Escola Els Raiers de la Pobla de Segur fins a mitjans de la dècada dels dos mil. Ella és "la Mestra", en majúscules, que des de fa més 50 anys també és veïna i una icona de Senterada.
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació