Divendres, 26 d'abril de 2024
Novetat editorial

Recorrent els camins de la Guerra Civil des del Montsec a les Valls d'Àneu

El nou llibre de Manel Gimeno, amb una guia i 41 mapes, es presentarà en set pobles del Pallars

Redacció 6 d'agost de 2021 a les 17:41
Un dels escenaris del Front del Pallars | Arxiu Pallars Digital
Del Montsec a les Valls d’Àneu: seguint els indrets d’una guerra. Front del Pallars 1938-39 és una novetat editorial recent que ens pot donar idees de cara a combinar turisme, excursionisme i història aquest estiu.

Editada per Bresca, aquesta guia té l’objectiu de donar a conèixer una altra visió d’indrets del Pallars, proposant excursions diferents que tenen com a fil conductor les restes dels elements militars de la Guerra Civil a la comarca. Està dividida en 14 zones que van des de Comiols-Montsec fins a les Valls d’Àneu, recorrent els dos Pallars i cobrint totes les zones del front. Cada zona està dividida en diversos sectors o indrets, fins a un total de 41 propostes d’excursió.

El llibre de Manel Gimeno i Llardén, amb la col·laboració de M. José González Arnalot, està plantejat conceptualment com una guia visual, a tot color, incloent moltes fotografies i indicacions tècniques de les excursions.
S’inclouen 41 mapes en paper adjunts a la guia, així com tots els tracks en GPS per poder resseguir les rutes, i que es poden descarregar en un codi QR i seguir a través de Wikiloc (aplicació gratuïta per al mòbil i ordinador).

Set presentacions al Pallars


Entre els mesos d'agost i setembre es faran set presentacions del llibre arreu del Pallars.

 13 d'agost, a les 22h. Isona (Plaça de l'Ajuntament-Plaça Bisbe Badia).

 18 d'agost, a les 19h. Vilanoveta-Aramunt (Porta d'accés a les trinxeres de Vilanoveta).

 19 d'agost, a les 19:30h, Rialp (Sala de Plens de l'Ajuntament de Rialp-Plaça del Tornall, 1).

 20 d'agost, a les 19h, Esterri d'Àneu (Jardins de l'hotel Vall d'Àneu – c/ Major, 46).

 21 d'agost, a les 19:30, Talarn (Ajuntament de Talarn – c/ Pau Coll, 3).

 24 d'agost, a les 19:30, Gerri de la Sal (Monestir de Gerri).

 4 de setembre, a les 18:30, Sort (Festival Senderi, Sala de Plens de l'Ajuntament de Sort – c/ Dr. Carles Pol i Aleu, 13).

Un especialista en la Guerra Civil al Pallars


Manel Gimeno i Llardén (La Pobla de Segur, 1951), interessat en la història, ha participat com a professor en diversos cursos i seminaris sobre la Guerra Civil i la construcció de les centrals hidroelèctriques dels rius Flamisell i Noguera Pallaresa. En l’àmbit de la recerca, s’ha centrat principalment en la història del segle XX al Pallars i, més concretament, en el període de la Guerra Civil i l’aspecte econòmic de la postguerra a través de la indústria i el comerç.
És autor de diversos llibres i articles relatius a alguns dels episodis de la història del segle XX al Pallars. Les seves publicacions són: Salàs de Pallars 1936 -1939. Tres anys dins la història d’un poble (coautor, 1987); Revolució, guerra i repressió al Pallars (1987); Un segle i mig de botigues i indústries de la Pobla de Segur (1999); Les batalles del Segre i la Noguera Pallaresa (coautor, 2006); Un segle i mig de botigues i indústries de Sort (coautor, 2006), i Terra de memòria. Onze converses sobre la Guerra Civil al Pallars (coautor, 2015).

Alguns dels seus articles han estat publicats a la revista L’ Avenç (1987); Historia y Vida (1989); Àrnica, l’article del qual fou premiat amb el XIII Premi Pica d’Estats en la vessant de mitjans locals (2002), i Sàpiens (2004), entre d’altres.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació