Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars suma 73 nous positius de Covid-19 en només una setmana

Mentrestant la vacunació avança a les comarques pallareses, que ja compten amb la meitat de la població immunitzada

Jordi Ubach Llorens Tremp | 16 de juliol de 2021 a les 08:42
Un professional d’un hospital català treballant per combatre el coronavirus | Albert Alemany
Els indicadors de la pandèmia continuen empitjorant a Catalunya i el Pallars no n’és una excepció, ja que la situació és clarament més negativa que la setmana passada. Després de comptabilitzar 39 contagis fa una setmana, en l’última setmana amb dades consolidades -entre el 5 i l’11 de juliol- s’han registrat 73 nous positius de Covid-19 a les comarques pallareses, 49 dels quals al Pallars Jussà. L’Hospital Comarcal del Pallars, a més, compta aquest divendres amb dos persones ingressades amb coronavirus.


Per comarques, a partir de les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, s’observa que els contagis s’han gairebé duplicat de 27 a 49 respecte la setmana anterior al Pallars Jussà, comarca on el risc de rebrot continua molt alt, de 991 punts. Al Pallars Sobirà els casos també s'han doblat, dels 12 de la setmana passada als 24 actuals, i això ha fet disparar el risc de rebrot fins als 1.234 punts.

Per municipis, els nous positius al Pallars s’han produït a Tremp -l’únic municipi pallarès on s’ha proposat aplicar de nou el toc de queda- amb 32, la Pobla de Segur (5), la Torre de Capdella (4), Isona i Conca Dellà (2), Castell de Mur (2), Salàs de Pallars (2), Conca de Dalt (1) i Sarroca de Bellera (1) pel que fa al Jussà; i Sort (5), Rialp (4), Lladorre (4), la Guingueta d’Àneu (4), Esterri d'Àneu (3), Soriguera (2), Baix Pallars (1) i Vall de Cardós (1) quant al Pallars Sobirà.

Val a dir, no obstant, que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

El Pallars ja compta amb la meitat de la població immunitzada


Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 7.962 persones, de les quals a 6.598 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 3.735 persones, de les quals 2.778 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 11.697 les persones que ja han rebut almenys una vacuna a les comarques pallareses, 357 més que la setmana anterior.

Actualment el percentatge de població vacunada amb almenys una dosi al Pallars Jussà és del 62,5%, mentre que al Pallars Sobirà aquest percentatge és del 59,3%. Pel que fa a la pauta completa, al Jussà ja l’ha rebut el 54,2% de la població, mentre que al Sobirà el 48,9%. Això significa que més de la meitat de la població de les comarques pallareses ja està immunitzada. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


Augmenta la propagació de la pandèmia al Sobirà i baixa al Jussà


Com hem vist, els contagis han augmentat en el conjunt del Pallars, i això es tradueix en la tendència de la pandèmia, especialment al Pallars Jussà, tal com marca l’índex Rt, que actualment és de 1,54 a la comarca. Al Sobirà aquest indicador és una mica més alt, de 2,11 punts. Set dies enrere, aquest indicador era de 4,32 i de 0,77 respectivament.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada no transmet el virus a més d'una persona. 


Més de 1.500 positius en tot l'episodi


En total, des de l'inici de l’episodi, al març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.566 positius, dels quals 953 s'han produït al Pallars Jussà i 613 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 8,2% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 663, de les quals 495 es van fer al Pallars Jussà i 168 al Sobirà. 

Com es calcula el risc de rebrot?


El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).


  IMPORTANT: Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el diumenge 11 de juliol. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació