Dijous, 18 d'abril de 2024
patrimoni

Experts en patrimoni cultural aconsellen restaurar peça a peça l'Hospital de cartró de la Vall Fosca

El projecte contempla l'ús de tècniques d'imatgeria científica i escàner 3D per recuperar aquest testimoni únic al món

Redacció Capdella | 9 de juliol de 2021 a les 16:55
Imatge actual de l’Hospital de cartró de Capdella | Museu Hidroelèctric de Capdella
Especialistes en conservació del patrimoni cultural recomanen que l’Hospital de cartró de la Vall Fosca es restauri de forma artesanal, reconstruint peça per peça les parts malmeses de l'equipament. Així, creuen que cal fer servir tècniques d'imatgeria científica i escàner 3D i que hi intervingui un equip format per arqueòlegs, arquitectes i historiadors, a més d'experts en sanitat i en models hospitalaris a Catalunya durant la primera meitat del segle XX, entre d'altres perfils tècnics.

El projecte, encarregat al consultor en patrimoni cultural Joan Reguant, s'ha presentat aquest divendres al Museu Hidroelèctric de Capdella, on s'ha destacat el seu valor per ser, probablement, l'únic al món d'aquestes característiques que ha sobreviscut. Els veïns i veïnes de la Vall Fosca també han pogut conèixer de primera mà el valor de l'equipament i com podria ser restaurat, en el marc del procés participatiu impulsat pel Museu Hidroelèctric de Capdella per conèixer el resultat de l'informe i poder decidir quin ús se'n farà després de restaurar-lo.

L'informe, de caire provisional, l'ha encarregat el Departament de Cultura amb l'impuls del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el suport d'una Comissió de treball transversal i interdisciplinària. El projecte argumenta i ordena les decisions i accions que cal seguir per planificar i actuar de manera responsable sobre aquest bé patrimonial. Així, concreta que en primer lloc cal fer un estudi de l'edifici i el seu entorn històric i social. Posteriorment, s'hauria de decidir com ha de ser restaurat i per qui, a més de fer una valoració econòmica i la intervenció pròpiament dita, per, finalment, difondre el valor de l'equipament. 

De fet, l'objectiu d'aquesta restauració va més enllà de l'edifici i té sentit com a element de vigorització del bé restaurat a través de la seva difusió i de convertir-se en una eina amb capacitat pedagògica. Per aquest motiu, es preveu gravar tot el procés amb un equip autònom LapseCamp per documentar-lo i poder generar programes pedagògics posteriors. A més, a banda de l'equip que s'encarregui de dur a terme els treballs, també es veu adient comptar amb el suport de departaments universitaris relacionats amb l'arquitectura i la construcció europees dels segles XIX i XX, així com experts en les grans obres hidroelèctriques del Pirineu.
 

Un veí observant aquest divendres l’Hospital de cartró de Capdella. Foto: Museu Hidroelèctric de Capdella


L'estudi també considera imprescindible que el procés es porti a terme de forma participativa, tal i com ja s'està impulsant des del Museu Hidroelèctric de Capdella, amb els veïns de la zona, els quals han d'estar informats permanentment i formar part de la presa de decisions sobre el futur de l'equipament. La implicació ciutadana és, a més, un element fonamental per definir els seus usos i funcions futurs. L'acte de presentació de l'informe ha comptat amb la presència del subdirector general del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic, Jordi Domeque, que ha acompanyat tot l'equip d'experts que ha redactat el primer projecte.

Més de 100 anys d’empeus


L'Hospital de cartró és un edifici efímer de fa més de 100 anys que Energía Eléctrica de Catalunya va construir per atendre les 4.000 persones que treballaven a les obres de la Central Hidroelèctrica de Capdella. L'equipament és singular pels seus materials i pel fet d'haver-se mantingut fins avui dia. Es tracta d'una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada de manera senzilla amb un manual d'instruccions. Els materials utilitzats, bàsicament la fusta i el cartró, a més d'algunes petites peces metàl·liques d'unió i fixació, garantia un preu econòmic i un transport fàcil.
 

L'acte d'avui ha comptat amb la presència dels veïns de la Vall Fosca. Foto: Museu Hidroelèctric de Capdella


L'equipament, que ja estava en funcionament el 1912, és obra de l'empresa alemanya Christoph & Unmack, que va ser un referent arreu del món en la construcció d'edificis prefabricats a principis del segle XX. Consta d'un entramat de fusta de cinc centímetres, on fan de paret uns panells prefabricats de cartró d'1 metre per 2 centímetres de gruix. La teulada està feta amb els mateixos materials i coberta amb teules de fibrociment. L'hospital consta de dues ales separades per la cuina i els serveis: una destinada a l'atenció de malalts i l'altra dedicada a cirurgia

Al voltant del 1940, l'edifici va caure en desús i va ser utilitzat com a magatzem pels veïns. Aquesta funcionalitat ha derivat en alguna modificació arquitectònica, però també, molt possiblement, ha estat la causa que s'hagi conservat. Per tal de vetllar pel seu manteniment, es va crear un grup de treball integrat per personal tècnic dels museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), la Direcció General del Patrimoni Cultural, l'Ecomuseu de les Valls d’Àneu, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i consultors i especialistes externs.
 

L'arquitecta iniciadora de la recerca, Sígrid Remacha, ha fet de guia als veïns. Foto: Museu Hidroelèctric de Capdella

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació