Divendres, 26 d'abril de 2024
memòria històrica

Sort col·locarà llambordes «Stolpersteine» en record a quatre deportats als camps nazis

La moció, presentada per Som Poble i Junts per Sort, se sotmetrà a votació durant el ple ordinari del proper dimarts

Redacció Sort | 8 de juliol de 2021 a les 11:06
Imatge d'unes llambordes «Stolpersteine» | Memorial Democràtic
L'Ajuntament de Sort presentarà una moció per col·locar llambordes Stolpersteine en record de quatre persones del municipi deportades als camps d'extermini nazis. La iniciativa, impulsada pels grups municipals de Som Poble i Junts per Sort, a l’equip de govern, se sotmetrà a votació durant el pròxim ple ordinari, que se celebrarà el proper dimarts 13 de juliol.

Les quatres persones homenatjades han estat documentades a partir del treball de recerca fet per l'historiador Josep Calvet i publicat al seu darrer llibre: Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme. Es tracta de Josep Rey Pau de Castellviny, Josep Llo de Llessui, Josep Rabasa Sabarich de Sort, i Manuel Baqueró Font d'Altron.


La iniciativa Stolpersteine ("pedres amb què pots ensopegar") va néixer de la mà de l'artista alemany Gunter Demnig, i les primeres llambordes es van col·locar a Berlín el maig de 1996 en record dels jueus residents al barri de Kreuzberg. Els llambordins són d'uns 10x10 centímetres de llautó i en ells s'inscriu el nom, l'any de naixement i les circumstàncies de la mort de la persona. 

Atès que les peces són creades de manera artesanal per l'artista, aquestes poden trigar uns dos anys o més. Però el primer pas és l'aprovació pel ple de la proposta i l'elaboració de la posterior documentació sobre les persones per iniciar el projecte, que a Catalunya coordina i tramita el Memorial Democràtic de la Generalitat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació