Divendres, 26 d'abril de 2024
pesca

La Vall Fosca dedica una exposició als «Pescadors de muntanya»

Es tracta d'un viatge de dos segles per la vida dels pescadors de l'Alt Pirineu i l'Aran en el que es mostren els múltiples sistemes de pesca que s'utilitzaven

Redacció La Torre de Capdella | 7 de juliol de 2021 a les 09:55
La mostra es podrà visitar fins al dia 31 d'agost | CBP
El Museu Hidroelèctric de Capdella ha obert al públic aquest mes de juliol l'exposició Pescadors de muntanya, la primera mostra sobre la pesca a l'Alt Pirineu i l'Aran. Es tracta d'un recorregut per la pesca continental als estanys del Pirineu al llarg dels segles XIX i XX. Una activitat tradicional des del Paleolític mitjà i un recurs alimentari excepcional en un medi hostil.

Fotografies com la del príncep de Mónaco pescant a Airoto el 1918, Franco al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici el 1953, o bé les fotos dels álbums familiars són algunes de les imatges que il·lustren l'exposició. A més, la mostra també vol reflectir totes les arts de pesca que es van usar a les comarques pirinenques i el moment en que aquesta activitat tradicional va passar a ser un esport.

La mostra, que s'allargarà fins el 31 d'agost, és el fruit d'un extens projecte de recerca dels historiadors Eva Perisé, directora del Museu Hidroelèctric, i Joan Casimiro, d'El Pont de Suert. Així mateix, ha estat complementada amb un catàleg editat per l'editorial Garsineu i que amplia les informacions de l'exposició. L'estudi introductori de la publicació, fet per l'historiador Ignasi Ros, analitza la pesca pirinenca dins de l'obra de Ramon Violant i Simorra.
 

Imatge de la peça central de l'exposició, un canastrell per dur les truites a vendre. Foto: CBP


50 hores a peu per vendre el peix


El més significatiu de la pesca a l'Alt Pirineu era el destí de les truites capturades, que es consumien als luxosos balnearis de Bagnères de Luchon, a França, a més de 50 hores a peu des de la Vall Fosca. Els pescadors professionals eren d'Espui i la Torre de Capdella. Després de la guerra civil la ruta dels pescadors es va escurçar, i tot el peix es venia a restaurants de la Vall d'Aran, al Balneari de Caldes o als restaurants del Pallars.

Va ser tal la importància del transport del peix que en l'exposició Pescadors de muntanya s'ha triat com a peça emblemàtica un canastrell adaptat com a motxilla, amb el que es portaven les truites a vendre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació