Divendres, 19 d'abril de 2024
art

«Mur al descobert» dona veu als protagonistes que van salvar el romànic català

L'exposició, emplaçada a la Col·legiata de Santa Maria de Mur, obrirà al públic aquest dissabte en una jornada de portes obertes

Redacció Castell de Mur | 1 de juliol de 2021 a les 10:35
La mostra narra uns fets que van ser crucials per a la protecció de l’art | CBP
Aquest dissabte s'obriran les portes de l'exposició Mur al descobert. L'arrencament i venda de les pintures que van salvar el romànic català. Emplaçada a la Canònica de Santa Maria de Mur, la mostra forma part del programa d'activitats amb motiu del centenari de l'arrencament de les pintures de Mur, interromput a causa de la Covid-19Mur, 1919-2019 commemora el centenari d'uns fets que van ser un punt d'inflexió en la preservació i protecció de l'art a Catalunya.

L'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, l'aleshores president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba o el col·leccionista Lluís Planidura són alguns dels personatges als quals es dona veu. Les pintures romàniques de l'absis de la canònica, del segle XII, van ser arrencades i venudes per no tornar mai més, però aquests fets van servir d'alerta a la Mancomunitat. Prat de la Riba va posar en marxa la Campanya de Salvament del Romànic Català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).
 

Enric Prat de la Riba, Domènech i Montaner i Lluís Planidura són alguns dels personatges de l'exposició Foto: CBP


"Mur és la penyora que vam haver de pagar per poder salvar la pintura mural romànica del país", conclou Noemí Nus, Gestora de Patrimoni i responsable de Peperepep Cultural, l'empresa encarregada de realitzar guiatges de l'exposició. La mostra es podrà visitar, conjuntament amb la canònica i el castell, de dijous a diumenge durant el mes de juliol, i de dimarts a diumenge durant l'agost.

El guió de l'exposició és obra de l'historiador pallarès Sisco Farràs i l'execució és de Xavier Gasol, de Simbòlic Comunicació. La mostra ha estat impulsada per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Ajuntament de Castell de Mur i l'Ajuntament de Canet de Mar. La Canònica de Santa Maria de Mur és la primera parada d'aquesta exposició de caràcter itinerant.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació