Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars, lliure de Covid-19

Sense cap cas actiu actualment, el risc de rebrot és inexistent a les comarques pallareses després de 18 dies sense nous contagis al Pallars Jussà i de 9 dies al Sobirà

Jordi Ubach Llorens 10 de juny de 2021 a les 11:49
Procés de vacunació en una instal·lació esportiva catalana | Juanma Peláez
Una setmana més, els indicadors de la pandèmia continuen en fase de millora a Catalunya, una situació que es viu també en el conjunt del Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 en l’última setmana amb dades consolidades tornen a disminuir -i per setena setmana consecutiva- respecte la setmana anterior.

De fet, en tota la setmana passada -entre el 31 de maig i el 6 de juny- les comarques pallareses no van sumar cap positiu per coronavirus, en contraposició als tres casos que es van comptabilitzar set dies enrere. La fotografia és immillorable, doncs cal tenir en compte que aquesta situació de zero contagis no es produïa des de l’estiu passat, la millor època de la pandèmia quant a nous positius de Covid-19.


Amb les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, s’observa que el Pallars Jussà acumula ja 18 dies sense cap nou positiu, mentre que al Pallars Sobirà ja són 9 dies. Aquesta última comarca passa doncs dels tres contagis comptabilitzats la setmana anterior als zero d’aquesta setmana. Amb aquestes dades, el risc de rebrot ja és inexistent a les dos comarques. 

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

El Jussà ja frega el 50% de població amb almenys una vacuna


Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 6.136 persones, de les quals a 4.091 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 2.666 persones, de les quals 1.588 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 8.802 les persones que ja han rebut almenys una vacuna a les comarques pallareses, 445 més que la setmana anterior. 

Actualment el percentatge de població vacunada amb almenys una dosi al Pallars Jussà és del 48,4%, mentre que al Pallars Sobirà aquest percentatge és del 41,1%. On més ha augmentat el percentatge respecte la setmana passada és en la pauta completa. Al Jussà ja l’ha rebut el 31% de la població, mentre que al Sobirà el percentatge és del 23,7%. El Pallars Jussà és actualment la segona comarca catalana amb el percentatge més alt de població vacunada, només per sota de la Terra Alta, que és la primera que ja ha assolit el 50%. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


La velocitat de propagació és inexistent al Pallars


Com hem vist, els contagis s’han reduït a zero en el conjunt del Pallars, i això es tradueix en la tendència de la pandèmia a totes dos comarques, tal com marca l’índex Rt, que actualment és inexistent. Set dies enrere, aquest indicador era de 0,85 al Pallars Sobirà i de 0 al Jussà. 

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada no transmet el virus a més d'una persona. 


Pràcticament s’assoleixen els 1.400 positius al Pallars


En total, des de l'inici de l’episodi, al març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.399 positius, dels quals 853 s'han produït al Pallars Jussà i 546 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 7,5% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 263, de les quals 158 es van fer al Pallars Jussà i 105 al Sobirà. 

Com es calcula el risc de rebrot?


El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).


 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el diumenge 6 de juny. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació