coronavirus: balanç setmanal

Fre a la pandèmia al Pallars, que registra les xifres de contagis més baixes des de l'octubre

Entre el 17 i el 23 de maig s’han detectat 4 nous positius per coronavirus, 2 a Tremp i 2 a Sort, mentre el risc de rebrot ja és moderat a les dos comarques

per Jordi Ubach Llorens, 28 de maig de 2021 a les 11:50 |
Una dona vacunant-se contra la Covid-19 | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una setmana més, els indicadors de la pandèmia continuen en fase de millora a Catalunya, una situació que es viu també en el conjunt del Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 en l’última setmana amb dades consolidades tornen a disminuir -i per cinquena setmana consecutiva- respecte la setmana anterior.

Així, en tota la setmana passada -entre el 17 i el 23 de maig- les comarques pallareses només van sumar 4 nous positius per coronavirus, 11 menys dels que es van comptabilitzar set dies enrere. La situació és força positiva, doncs cal tenir en compte que es tracta de la setmana que s’han produït menys contagis al Pallars en els últims set mesos i mig, quan entre el 28 de setembre i el 4 d’octubre es va detectar només un cas de coronavirus al Pallars.


Amb les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, no obstant, s’observa que les tendències són diferents a les dos comarques, ja que al Pallars Sobirà els contagis es redueixen dràsticament dels 13 als 2, mentre que al Jussà es mantenen a 2. Per municipis, els 2 positius del Sobirà s’han produït a Sort i els 2 del Jussà s’han registrat a Tremp. Les capitals pallareses, doncs, monopolitzen els contagis de la darrera setmana.

Amb aquestes dades, el risc de rebrot disminueix notablement a les dos comarques. Al Pallars Jussà passa dels 48 punts de la setmana passada als 37 actuals, fet que provoca que la comarca mantingui un risc de rebrot moderat. Pel que fa al Pallars Sobirà, aquest indicador també disminueix respecte la setmana passada i ho fa substancialment, passant de 444 a 70. Això fa baixar el risc de rebrot a la comarca de molt alt a moderat. 


Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

Es frega el 45% de vacunats al Jussà i el 39% al Sobirà

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 5.773 persones, de les quals a 3.048 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 2.446 persones, de les quals 974 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 8.219 les persones que ja han rebut almenys una vacuna a les comarques pallareses, 351 més que la setmana anterior. 

Actualment el percentatge de població vacunada amb almenys una dosi al Pallars Jussà és del 44,6%, mentre que al Pallars Sobirà aquest percentatge és del 38,8%. Pel que fa a la pauta completa, al Jussà ja l’han rebut el 21,8% de la població, mentre que al Sobirà el percentatge és del 14%. El Pallars Jussà és actualment la tercera comarca catalana amb el percentatge més alt de població vacunada, per sota de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


La velocitat de propagació millora al Sobirà i empitjora al Jussà

Com hem vist, els contagis s’han reduït en el conjunt del Pallars, però això no es tradueix en la tendència de la pandèmia al Pallars Jussà, tal com marca l’índex Rt. A la comarca, aquest indicador ha crescut respecte la setmana passada, quan era de 0,39, i actualment ha arribat fins l'1,14. Al Pallars Sobirà, en canvi, la tendència és positiva i l’índex Rt disminueix dels 0,93 de fa una setmana als 0,28 actuals.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada no transmet el virus a més d'una persona. 


La mitjana d’edat dels nous contagis augmenta 10 anys

En total, des de l'inici de l’episodi, al març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.395 positius, dels quals 850 s'han produït al Pallars Jussà i 545 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 7,5% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha augmentat gairebé 10 anys: ara és de 36,8 anys i set dies enrere era de 27,5.

Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 286, de les quals 175 es van fer al Pallars Jussà i 111 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 1,33% al Jussà i de 1,98% al Pallars Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).

 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el diumenge 23 de maig. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació