Dijous, 25 d'abril de 2024
patrimoni

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà declara l'Ubla d'Altron Bé Cultural d'Interès Local

La Mare de Déu de Biuse i l'església de Sant Bartomeu de Farrera també aconsegueixen aquesta catalogació

Redacció 20 de maig de 2021 a les 07:47
Pla general de l’Ubla de Subirà d’Altron | ACN
El ple del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha aprovat declarar l'Ubla de Subirà d’Altron, al terme municipal de Sort, Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Amb aquesta mesura, l'Ajuntament de Sort, propietari de l'Ubla des del 2015, es podrà acollir a una sèrie d'ajuts vinculats a temes patrimonials, tal com va assenyalar la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el passat mes de febrer en una visita a Sort.


Durant aquella visita, Ponsa va anunciar el compromís del Govern a incorporar el projecte de rehabilitació de l’Ubla als fons europeus Next Generation, uns ajuts que donen suport als estats membres afectats per la pandèmia de la Covid-19. L’Ubla d’Altron és un edifici ramader pràcticament únic a tot el Pirineu per les seves dimensions, la seva ubicació i les característiques arquitectòniques, fet que l'ha convertit en un element identitari no només d'Altron, sinó de tota la Vall d'Àssua.

Actualment, però, es troba en molt mal estat, els veïns del poble i la comarca fa mesos que reclamen solucions per poder-lo conservar i l'Ajuntament de Sort hi està fent una actuació d'urgència per preservar-la pel seu alt valor cultural, històric i identitari. L'Ubla d'Altron explica una part important de la història local, els vincles íntims amb la ramaderia, la pagesia i una forma de construir absolutament lligada als elements naturals.

D'altra banda, a la sessió plenària de l'ens comarcal del Pallars Sobirà, celebrada aquest dimarts, s’ha declarat dos BCIL més: la Mare de Déu de Biuse, al terme de Llavorsí, i l'església de Sant Bartomeu de Farrera.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació