Dimecres, 9 d'octubre de 2024
Nova legislatura

Canvis a la delegació del Pirineu i consulta sobre els Jocs d’Hivern, entre les polítiques pactades per ERC i Junts

L'acord fet públic inclou destinar 5.000 milions més per a polítiques sanitàries i socials en els propers cinc anys

Roger Tugas / Jordi Ubach 18 de maig de 2021 a les 12:17
Pere Aragonès i Jordi Sànchez, durant la presentació de l'acord de govern | ACN
El full de ruta sobiranista ha centrat bona part de les discussions en la negociació entre ERC i Junts per fer govern, però en paral·lel els grups de treball també negociaven les polítiques sectorials, les quals havien de ser compatibles amb l'acord segellat amb anterioritat entre els republicans i la CUP. La formació de Carles Puigdemont havia mostrat recels respecte el model de país d'aquella primera entesa, però finalment han acordat un pla de govern que, segons Pere Aragonès respecta tots els punts compromesos amb els anticapitalistes.

Pel que afecta a les comarques pallareses, els canvis més significatius venen donats a la delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, que passarà d’ERC a Junts. Això significa que l’alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, deixarà el càrrec de delegada del Govern, tot i que no s’ha fet públic el nom de la persona que la rellevarà. L’acord de Govern entre les dos formacions independentistes també contempla una consulta entre la ciutadania del Pirineu sobre la decisió d’acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030.

També es preveu impulsar la llei d'espais agraris i reconvertir la Comissió Interdepartamental de Despoblament Rural en una Comissió Interdepartamental de Governança Rural que avaluï i identifiqui les necessitats del món rural, i que, en un marc de concertació i participació ciutadana, proposi accions de govern. L'acord d'ERC i Junts inclou també l'elaboració d'un programa de dinamització local de les zones de Catalunya afectades pel despoblament.

Què diu aquest acord presentat aquest dilluns en cada àmbit? Clicant cada pestanya del següent desplegable podreu consultar les línies mestra de cada àrea i, al final, trobareu el document sencer distribuït a última hora del dilluns. 
 
La primera àrea sectorial que desgrana l'acord de govern és la sanitària, la qual ja era el Departament amb més pressupost abans de la pandèmia, però ara ha guanyat molta més rellevància. En concret, aposta per aprovar un Pacte Nacional de Salut que inclogui destinar 5.000 milions més per a polítiques sanitàries i socials en els propers cinc anys. També preveu crear una Agència Integrada Social i Sanitària per a les persones com a gestora del conjunt de recursos sociosanitaris per a la gent gran i la diversitat funcional, així com aplicar un Pla d'Enfortiment de l'Atenció Primària amb una inversió global de gairebé 300 milions en tres anys perquè aquest àrea passi a rebre el 25% del pressupost de Salut.

Per altra banda, ERC i Junts han pactat aprovar un Pacte Nacional per la Salut Mental i reformular l'Agència de Salut Pública de Catalunya per potenciar les estructures, les polítiques i les dotacions pressupostària i de professionals destinades a vigilància epidemiològica i salut pública. Pel que fa a aquests professionals, pretenen millorar-ne les condicions laborals i retributives -fins assolir salaris en la mitjana europea- i incorporar més plantilla.

En l'àmbit de la pandèmia, l'acord contempla desplegar i accelerar el pla de vacunació amb la contractació de 3.700 professionals per a una vacunació massiva del país, millorar el rastreig i, des d'ara, adaptar les restriccions de manera descentralitzada a cada territori, en funció de les dades sanitàries i demogràfiques.
En l'àmbit educatiu, l'acord dibuixa un escenari d'increment del pressupost per aproximar-se al 6% del PIB i, a nivell normatiu, es compromet a desplegar el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya i tot el que resta de la llei d'educació de Catalunya (LEC) per implementar realment el Servei d'Educació de Catalunya avançant a la plena gratuïtat de l'educació. En aquest sentit, es vol universalitzar l'educació gratuïta entre els 0 i els 3 anys i preservar el català com a llengua vehicular mitjançant el model d'immersió -amb l'aranès a l'Aran.

Pel que fa al batxillerat, el pla preveu elaborar-ne un nou currículum en clau competencial, així com desenvolupar el model de formació professional dual "d'acord a les necessitats i especificitats sectorials i territorials". A la universitat, es pretén blindar la rebaixa del 30% dels preus i igualar els de graus i màsters, impulsar les beques i beques salari, i assolir un model de finançament estable de les universitats destinant-hi el 0,58% del PIB en cinc anys. La recerca, al seu torn, hauria d'arreplegar el 2,12% del PIB (un 0,75%, públic).
L'acord entre ERC i Junts contempla mobilitzar "de forma immediata" 700 milions per fomentar la contractació de joves, dones, majors de 45 anys i persones en situació de vulnerabilitat, així com desplegar el Pla Estratègic de Serveis Socials, amb una inversió mínima de 917 milions. En relació a la gestió dels serveis públics, preveu consensuar i aprovar la legislació sobre el Tercer Sector, l'economia social i solidària i la concertació social.

Tal com van pactar ERC i la CUP, el document preveu un prova pilot per avaluar les potencialitats d'una renda bàsica universal -que es pilotarà des de Presidència-, però també reordenar i compactar les prestacions econòmiques socials, incloent la renda garantida de ciutadania i exigint el traspàs de l'ingrés mínim vital. També s'inclou un Pla Integral d'Abordatge del Sensellarisme i la garantia de l'accés als subministraments bàsics de la llar a famílies en situació d’exclusió social.

Pel que fa a l'àrea de ciutadania, l'entesa preveu desplegar tant el Pacte nacional per a la Interculturalitat per una Catalunya oberta i diversa com la llei d'igualtat de tracte i no discriminació. També s'exigirà el compliment de la normativa sobre l'empadronament, en especial quan no hi ha domicili fix o es tracta de persones rellogades o treballadores de les cures en règim intern.

En relació a la joventut i la infància, l'acord contempla un pla per abordar la salut mental d'infants i joves, en especial pel que fa al suïcidi i els trastorns alimentaris, i un pla de xoc per a l'ocupació juvenil. I per a la gent gran, l'aprovació de la llei de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència, i una Agència Integrada Social i Sanitària que potenciï la proximitat.

Finalment, pel que fa a l'esport, ERC i Junts han pactat aprovar una nova llei de l'esport i de l'activitat física que contempli l'esport com a pràctica universal d'interès públic, així com un pla que impulsi l'esport femení. El Govern concretarà la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern, sotmetent la decisió a una consulta entre la ciutadania del Pirineu, i treballarà per al reconeixement oficial de les seleccions catalanes i del Comitè Olímpic Català.
Una de les novetats de l'estructura de Govern serà la conselleria de Feminismes i Igualtat. En aquesta matèria l'acord entre ERC i Junts preveu incorporar indicadors de gènere en els sistemes de seguiment i avaluació dels serveis, els programes i els pressupostos per mesurar l'impacte en l'erradicació de la desigualtat de gènere, així com obligar a incloure clàusules de gènere en la contractació pública.

El document es ratifica en el compromís d'un Govern paritari, i també preveu modificar la llei d'igualtat "per millorar l'obligatorietat de les mesures, garantir la incorporació d'indicadors de seguiment i d'avaluació així com un règim sancionador". Igualment, es fixa el compromís de garantir els productes d'higiene menstrual a tots els centres educatius fins a segon de batxillerat, configurar un pacte per a la corresponsabilitat real i el reconeixement de les tasques de la cura, i establir ajudes a la regularització de les persones treballadores de la llar.

Pel que fa a l'àmbit LGTBIQ+, l'acord promet complir i desplegar reglamentàriament les lleis que en garanteixen els drets i en persegueixen la discriminació, així com defensar el dret a l’autodeterminació de les persones trans i la seva inclusió de forma efectiva en tota la legislació.
En l'àmbit d'habitatge, l'entesa entre ERC i Junts passa per incrementar el pressupost fins als 1.000 milions i defensar la llei de regulació del preu dels lloguers. També preveuen prohibir els desnonaments de famílies vulnerables i recuperar la llei que obligava a oferir un lloguer social en cas d'intent de desnonament per part d'un gran tenidor. En els llançaments judicial, de fet, volen modificar-ne el protocol a través de la coordinació dels departaments de la Generalitat, els serveis socials bàsics de les administracions locals i el TSJC.

Igualment, contemplen aprovar el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge per assolir un 15% de parc destinat a polítiques socials en 20 anys, així com incrementar el parc públic cada any amb 5.000 habitatges, entre altres aspectes exigint el traspàs del patrimoni de la Sareb a Catalunya, d'uns 3.000 habitatges. Pretenen destinar també 810 milions dels fons europeus a la rehabilitació de 25.000 habitatges anuals.
En matèria cultural, ERC i Junts preveuen augmentar la despesa del país en aquest camp a 200 euros per habitant, aportant-ne el Govern fins a 70 d'aquests euros, l'equivalent al 2% del pressupost. Reclamaran igualment rebaixar l'IVA cultural al 4% i elaboraran una llei de polítiques culturals i drets culturals de la ciutadania que clarifiqui les responsabilitats de gestió cultural governamental, municipal, associativa i professional, així com recuperaran les taxes a les operadores que va tombar el TC.

A nivell de llengua, contemplen un gran Pacte Nacional per la Llengua per incrementar-ne l'ús social especialment entre la gent jove i allà on és més deficitari (etiquetatge, justícia, producció audiovisual, videojocs...). L'acord inclou el foment de continguts en català a les xarxes, fer complir la llei del cinema i que la CCMA faci un aposta decidida pels continguts adreçats a públic infantil i juvenil i exemplars amb l'ús de la llengua.
L'aposta econòmica té en els fons europeus una dels pilars fonamentals, ja que el Pla per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social "ha de ser l'eix central sobre el qual es construeixi un model social i econòmic català pròsper, més just socialment i sostenible ambientalment". Igualment, ERC i Junts preveuen desenvolupar la llei de facilitació de l'activitat econòmica i consolidar l'Institut Català de Finances com a banca pública del país, referent en el suport als projectes catalans amb capacitat de ser finançats amb els mecanismes contemplats a Next Generation EU.

L'acord preveu també impulsar un nou Pacte Nacional per a la Indústria de Catalunya i un Pla Integral d'Avaluació de Competitivitat de les Pimes, i actualitzar el Pla Estratègic i el Pla de Màrqueting de Turisme de Catalunya en base a la nova etapa posterior a la Covid, aprovant també una nova Llei de Turisme de Catalunya. Contempla també un pla de xoc per reactivar el consum de proximitat i recuperar els establiments viables, així com una regulació de la fiscalitat dels nous canals de venda, sobretot de les plataformes -com Amazon- amb seu fiscal fora de l'Estat per tal que qualsevol transacció econòmica i la seva distribució -independentment del canal emprat i d'on sigui la seu fiscal de l’empresa- tingui la mateixa tributació.
En matèria laboral, ERC i Junts es comprometen a enfortir el Marc Català de Relacions Laborals i avançar en el compromís d'un salari mínim català de 1.239,5 euros. També volen consolidar el Consell Català de Treball Autònom i impulsar l'Estatut del Treballador Autònom, així com firmar un pacte social per al teletreball que normativitzi aquesta pràctica.

Pel que fa al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, l'acord preveu transformació perquè pugui tenir un caire integral i pugui gestionar tant les polítiques actives com les polítiques passives d'ocupació. Igualment, pretén desplegar programes de formació al llarg de la vida i de formació professional a l'abast dels treballadors i al servei del teixit productiu.
Pel que fa al sector agrari, l'acord presentat preveu impulsar mesures per millorar la sostenibilitat i viabilitat de les explotacions agroalimentàries, al mateix temps que es garanteix el respecte pel medi i els recursos naturals i es lluita contra el malbaratament alimentari. Per exemple, pretén accions de formació -posant èmfasi en el paper de les dones- per modernitzar i professionalitzar el sector, orientant-lo a produccions amb més valor afegit.

ERC i Junts volen defensar davant la Comissió Europea l'apropament de la definició de la PAC als diferents territoris, així com plantegen desenvolupar el Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya que ha de culminar amb un gran Pacte Nacional de l'Alimentació de Catalunya. També preveuen impulsar la llei d'espais agraris i reconvertir la Comissió Interdepartamental de Despoblament Rural en una Comissió Interdepartamental de Governança Rural que avaluï i identifiqui les necessitats del món rural, i que, en un marc de concertació i participació ciutadana, proposi accions de govern.
L'acord d'ERC i Junts inclou l'elaboració d'un programa de dinamització local de les zones de Catalunya afectades pel despoblament, mitjançant una comissió Interdepartamental que abordi les necessitats, reptes i oportunitats de l'espai rural, millorant també totes les seves comunicacions, tant físiques de mobilitat com fent arribar la xarxa de fibra òptica arreu. També contempla desplegar els instruments de la nova llei de protecció i ordenació del litoral i la creació del Conservatori del Litoral.

Quant a infraestructures, l'entesa preveu un Pla Nacional d'Inversió en Infraestructures, així com la potenciació dels serveis de rodalies, l'exigència del Corredor Mediterrani i el traspàs de totes les infraestructures, el desplegament de la T-Mobilitat i la millora del transport públic, l'ampliació de la T-Jove fins als 30 anys, i l'establiment d'un sistema de vinyeta -una taxa anual per vehicle- que eviti els peatges a les vies d'alta capacitat.
La creació d'una conselleria d'Acció Climàtica serà una altra de les novetats del nou Govern i tindrà com a prioritats impulsar el Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre i el pla de conservació i recuperació del Delta del Llobregat, aprovar la llei de biodiversitat i el patrimoni natural o segellar un Pacte Nacional per la Transició Energètica entre organitzacions polítiques, societat civil, empreses, ciutadania i sindicats per tal d'arribar al 100% de renovables el 2050.

Igualment, el Govern vol aprovar un Pla Territorial d'Energies Renovables que dibuixi el mapa d'espais adients per a la implantació dels projectes d'energia eòlica i fotovoltaica. Per ara, com exigia la CUP, es modificarà el decret llei d'impuls a les renovables i no s'avalarà cap nou projecte d'alt impacte territorial. L'acord preveu també una llei de transició energètica per a una "energia neta, democràtica i de km 0", i una nova llei de prevenció i gestió de residus i ús eficient dels recursos amb l'objectiu d'assolir el residu zero i la neutralitat en l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle.
L'acord entre ERC i Junts preveu avançar cap a la professionalització dels càrrecs directius de la Generalitat, identificant aquells llocs que puguin ser ocupats a partir de mèrits i capacitats dels candidats. Pretén també implementar el Pla de Digitalització de l'administració i elaborar una nova llei de contractació pública que simplifiqui processos i fixi criteris socials i laborals als plecs i s'incorporin clàusules ambientals.

El document contempla també una llei de participació ciutadana que clarifiqui el marc normatiu i fomenti la participació ciutadana per la via de la democràcia deliberativa i la democràcia directa, de forma presencial o electrònica, així com una llei electoral catalana i la implementació del vot electrònic. Igualment, contempla impulsar la llei de governs locals i de finançament local, aprovar una llei de protecció de les persones alertadores i donar compliment del 100% dels criteris de transparència establerts per Transparency International.
En l'àmbit d'ordre públic -que per primer cop gestionarà ERC-, l'acord inclou el compromís contret amb la CUP conforme la Generalitat no participarà en acusacions particulars contra manifestants, excepte quan hi hagi lesions acreditades a agents. També preveu revisar al Parlament el model policial, "potenciant els principis de transparència, prevenció, mediació, democratització, aturada de qualsevol tipus d'abús policial", així com aprovar la llei del sistema de policia de Catalunya i incrementar la dotació de Mossos fins als 22.000 efectius.

En l'àmbit de justícia, l'entesa preveu regular els arrendaments urbans al codi civil i fomentar l'adopció d'un sistema adequat de resolució de conflictes mitjançant la mediació o mètodes similars. Es contempla aprovar una llei integral de memòria democràtica, convertir la capitania superior de Policia de la Via Laietana en un centre d'interpretació de la memòria i denúncia del franquisme i equipaments pel districte, i promoure la memòria democràtica dels diferents moviments per la llibertat de Catalunya i per la reivindicació de drets socials.
L'acord d'ERC i Junts pretén consolidar el model català d'acció exterior i les seves delegacions a l'exterior amb una clara vocació política. Es compromet a defensar els drets civils i polítics recollits pels tractats internacional, entre els quals el dret a l'autodeterminació dels pobles i el compliment de les sentències de tribunals europeus i de l'ONU -en relació al judici del procés, bàsicament-, així com donar a conèixer "la violació de drets i llibertats a Catalunya" i a defensar els canvis institucionals a la Unió Europea per formalitzar els procediments i majories necessàries per crear un nou estat.

També contempla implementar l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i intensificar relacions amb la Unió Europea per defensar els interessos del país i promoure una Europea amb "governança multinivell real". Igualment, exigirà el traspàs a l'Estat del sistema d'acollida de protecció internacional per garantir el dret d'asil i preveu augmentar el pressupost de cooperació fins al 0,7% per al 2030.
Finalment, pel que fa a l'àrea de polítiques digitals, l'acord entre ERC i Junts preveu dotar la ciutadania d'una identitat digital "que permeti una base digital més democràtica, privada, segura i competitiva per a que la ciutadania pugui gestionar les seves dades personals". També vol promoure mecanismes per garantir el respecte dels principis de la Carta catalana de Drets Digitals, desenvolupar un pla per lluitar contra l'escletxa digital i potenciar els instruments per fer front als reptes de la ciberseguretat.

A nivell més econòmic, el nou executiu pretén aprovar un pla de suport a la creació i potenciació d'empreses de base tecnològica i fomentar la inversió en R+D+I en l’àmbit digital, en un model que inclogui empreses, universitats, administració i usuaris. Obre la porta igualment a un debat i posterior reforma legislativa perquè la Generalitat ofereixi serveis públics "proactius més personalitzats, avançant en la prevenció i la predicció mitjançant l'analítica de dades i tecnologies avançades, sempre respectant la privacitat i una gestió ètica de les dades". 


 

L'acord de Govern entre ERC i Junts by naciodigital on Scribd


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació