Divendres, 19 d'abril de 2024
plaques solars

La CUP reclama la derogació del decret d'energies renovables i aposta per un model «democràtic i descentralitzat»

La plataforma 'Salvem lo Pallars' es manifestarà el 8 de maig en contra dels macroparcs solars projectats al Pallars Jussà

Redacció 3 de maig de 2021 a les 09:42
Pau Juvillà durant la roda de premsa de la CUP a Tremp | ACN
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha reclamat incloure la derogació del Decret Llei 16/2019 d'energies renovables a l'acord d'investidura pactat amb ERC. En una roda de premsa a Tremp, davant del Consell Comarcal del Pallars Jussà, en el marc de la campanya Sí a les renovables, salvem el territori!, el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, ha afirmat que el Decret "menysté" l'autonomia municipal i permet "macroparcs" que "trinxen" el territori rural i rústic.

Juvillà ha dit que els anticapitalistes aposten per un model "democràtic, respectuós i descentralitzat" de les energies renovables. Els anticapitalistes han assegurat que l'aplicació d'aquest decret sense un Pla Territorial aprovat facilita la implantació "desmesurada i especulativa" de plantes fotovoltaiques i altres energies renovables. La CUP també ha denunciat que el decret es va fer "d'esquena al territori" i amb oposició d'entitats i col·lectius ecologistes.


El portaveu de la CUP Pallars, Jaume Solé, ha explicat que la Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat ha informat favorablement sobre l'estudi de viabilitat per a la implantació de 13 dels 18 parcs solars presentats fins ara al Pallars Jussà. Ara mateix, aquestes infraestructures ja representarien unes 630 hectàrees d’extensió a la comarca.

Solé ha afirmat que la implantació dels macroparcs solars farà que la ramaderia acabi tenint "problemes" per les dejeccions ramaderes. Per últim, el portaveu de la CUP Pallars ha reclamat més "oposició" i un "posicionament clar" des dels ajuntaments i del Consell Comarcal del Pallars Jussà per frenar la proliferació d'aquests projectes.


Durant l’acte, celebrat el passat divendres, també s’ha informat que s'ha programat una manifestació a Tremp pel proper dissabte 8 de maig en contra dels macroparcs projectats al Pallars Jussà. Per tot, Solé ha demanat als veïns del Pallars que se sumin a la mobilització organitzada per la plataforma Salvem lo Pallars.
 

Pla general d’una planta solar a tocar de la ciutat de Tremp. Foto: ACN

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació