16 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

Es disparen els contagis de Covid‑19 al Pallars amb 72 nous positius en una setmana

La pandèmia empitjora i entre el 12 i el 18 d'abril s’han detectat 40 positius al Sobirà i 32 al Jussà, unes xifres que no s’assolien des del fatídic brot a la residència de Tremp

Jordi Ubach Llorens 22 d'abril de 2021 a les 12:24
Un infermer vacunant a una senyora al seu domicili d’Alins | ACN
Els indicadors de la pandèmia s’han estabilitzat a Catalunya, una situació contrària a la que actualment es produeix al Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 en l’última setmana amb dades han incrementat respecte la setmana anterior. Així, en tota la setmana passada -entre el 12 i el 18 d'abril- les comarques pallareses van sumar 72 nous positius per coronavirus, 29 més dels que es van comptabilitzar set dies enrere. Es tracta del segon pic setmanal assolit al Pallars en tota la pandèmia, només per darrera de les dos pitjors setmanes del brot de la residència de Tremp.

Amb les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, s’observa que les tendències són similars a les dos comarques, ja que al Pallars Jussà els contagis augmenten de 14 a 32, mentre que al Sobirà ho fa passant de 29 a 40. Per municipis, els 32 positius del Jussà s’han produït a la Pobla de Segur (26), Tremp (2), Isona i Conca Dellà (2), la Torre de Capdella (1) i Salàs de Pallars (1), mentre que els 40 del Sobirà s’han registrat a Sort (18), Soriguera (10), Alt Àneu (6), Rialp (3), Alins (2) i Llavorsí (1).

Cal recordar que a la capital del Sobirà segueixen vigents les mesures per frenar l’augment de contagis i que a la Pobla de Segur un brot en una perruqueria ha provocat un augment sobtat dels casos al municipi, mentre l’alcalde, Marc Baró, obre la porta a un testeig massiu de la població.


Amb aquestes dades, el risc de rebrot continua sent molt alt a les dos comarques. Al Pallars Sobirà és avui de 1.812, com la setmana passada, la xifra més alta a Catalunya. Al Pallars Jussà, el risc és més baix però continua sent molt alt, de 817. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

Un de cada quatre pallaresos ja s’ha vacunat

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 3.678 persones, de les quals a 1.673 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 1.374 persones, de les quals 426 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 5.052 les persones que ja han rebut almenys una vacuna a les comarques pallareses. 

El percentatge de població vacunada amb almenys una dosi al Pallars Jussà és del 27,92%, mentre que al Pallars Sobirà aquest percentatge és del 22,11%. El Pallars Jussà, de fet, és la segona comarca catalana amb un percentatge més alt de població vacunada, per sota de la Terra Alta. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


Disminueix la velocitat de propagació al Sobirà i creix al Jussà

Com hem vist, els contagis han augmentat en el conjunt de les comarques pallareses, i això es tradueix també en la tendència de la pandèmia al Pallars Jussà, tal com marca l’índex Rt. A la comarca, aquest indicador ha crescut respecte la setmana passada, quan era de 1,83, i actualment és de 2,13. Al Pallars Sobirà, en canvi, la tendència millora i l’índex Rt disminueix: actualment és de 1,56, quan la setmana anterior era de 2,08.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada no transmet el virus a més d'una persona.


Prop de 1.300 positius al Pallars en 13 mesos

En total, des de l'inici de l’episodi, al març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.272 positius, dels quals 801 s'han produït al Pallars Jussà i 471 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 6,84% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha augmentat respecte la setmana anterior. Ara és de 46 anys i set dies enrere era de 43,4.

Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 1.035, de les quals 642 es van fer al Pallars Jussà i 393 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 4,22% al Jussà i de l'11% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).

 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el diumenge 18 d'abril. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació