Dijous, 25 d'abril de 2024
memòria històrica

«El cementiri de Tremp durant la Guerra Civil», nou llibre de la historiadora Noemí Riudor

El treball, guanyador de la beca Mossèn Jesús Castells i Serra 2019, tracta sobre el trasllat de restes des del cementiri militar al Valle de los Caídos

Tomàs Garcia Espot 22 d'abril de 2021 a les 10:15
La historiadora pallaresa, Noemí Riudor | Arxiu Comarcal Pallars Jussà
La historiadora pallaresa Noemí Riudor acaba de publicar el llibre titulat El cementiri de Tremp durant la Guerra Civil. El projecte, guanyador de la beca de recerca Mossèn Jesús Castells i Serra 2019, investiga sobre el trasllat de restes al Valle de los Caídos des del Cementiri Militar de Tremp.

Segons Noemí Riudor, entre el maig de 1938 i el gener de 1939, 824 persones van ser inhumandes al Cementiri Militar de Tremp. Anys després, l'abril de 1963, aquestes restes van ser traslladades al Valle de los Caídos, però segons el llistat oficial del trasllat, només n'hi figuren 652. Entre les persones traslladades també hi havia quatre civils morts al bombardeig del 23 d'agost de 1938: Josep Erta (Santa Engràcia), Miquel May (Tremp), Joan Roca (Sant Romà d'Abella) i Buenaventura Sanmartí (Palau de Noguera).
 
En aquest sentit, el treball ha tingut com a objectius elaborar un llistat dels combatents inhumats a Tremp, saber quants i qui eren; conèixer la distribució de les inhumacions, estudiar com es van realitzar els trasllats, així com elaborar un llistat dels traslladats amb noms i cognoms, i d'aquells que no consten inscrits al Valle.

El mausoleu franquista, iniciat l'any 1940 i finalitzat l'any 1959, va ser concebut com un monument per perpetuar la memòria d'aquells que havien mort a conseqüència la violència revolucionària i en acció de guerra defensant el bàndol rebel. Tanmateix, finalment també hi van ser traslladades les restes de soldats fidels a la República.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació