Dissabte, 20 d'abril de 2024
salut

Projecte Home inaugura a Tremp una exposició itinerant de prevenció de drogues

La mostra ‘Tu tens la clau’ té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l'abús de drogues

Redacció 20 d'abril de 2021 a les 09:54
L’exposició s’ha inaugurat aquest dilluns al Casal Cultural | Projecte Home
El Casal Cultural de Tremp ha acollit aquest dilluns la inauguració de l'exposició Tu tens la clau, una mostra que durant el 2021 recorrerà quatre biblioteques de la demarcació de Lleida. L'exposició, elaborada i impulsada per l'ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya i coorganitzada pel Departament de Cultura, té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l'abús de drogues.

La mostra compta també amb la col·laboració de la Paeria de Balaguer, l'Ajuntament de Tremp i la Diputació de Lleida. Es tracta de la tercera edició d'una exposició que el 2019 ja va recórrer diverses biblioteques de les Terres de l'Ebre i que el 2020 va fer el mateix en biblioteques del Camp de Tarragona.

A la inauguració a Tremp hi ha assistit la delegada territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; el delegat territorial de Cultura, Miquel Àngel Cullerés; l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; i el vicepresident segon del Consell Comarcal Pallars Jussà, Martí Cardona, entre d'altres càrrecs. Per part de Projecte Home Catalunya hi era present el seu director, Oriol Esculies.

La comissària de l'exposició i directora del Servei d'Atenció de les Addiccions de Projecte Home a Lleida, Sònia Font, ha explicat que la voluntat de l'exposició és "fer reflexionar als joves sobre qüestions com ara les emocions, els valors o la comunicació, que poden incidir en l'abús de drogues", i ha remarcat que de forma expressa l'exposició no parla explícitament de drogues en els seus continguts. Per tal d'arribar als joves, s'organitzaran visites guiades amb els instituts i centres escolars dels municipis que visiti aquesta mostra. L'exposició restarà a Tremp fins el proper 21 de maig. Més endavant, farà parada a Balaguer, Solsona, i les Borges Blanques.

Les claus per a una vida més plena, evitant el consum de drogues

L'exposició sorgeix de la necessitat de treballar en la prevenció del consum d'alcohol i altres drogues, sobretot entre els adolescents i joves. L'última enquesta Estudes 2018/2019, del Ministeri de Sanitat, indica que en el darrer any un 77,5% de les noies i un 74,1% dels nois de 14 a 18 anys va beure alcohol, un 38,5% i un 31,4%, respectivament, va fumar tabac mentre que un 25,9% de les noies i un 29,2% dels nois, cànnabis. D'altra banda, el 20% dels nois i noies va fer un ús compulsiu d'Internet.

Per abordar aquestes qüestions, l'entitat ha dissenyat una exposició que en lloc del missatge tradicional que posava el focus en els perills de les drogues, centra l'atenció en una sèrie d'aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona i que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l'abús de drogues.
 
L'exposició Tu tens la clau és una activitat de prevenció i sensibilització que complementa els programes de tractament de les addiccions que Projecte Home porta a terme a la demarcació des dels centres que té ubicats a Tremp i a Balaguer. Des d'aquestes dues seus, l'entitat atén cada any a més de 80 persones amb addiccions de les comarques de Lleida, així com els seus familiars, amb diversos programes de tractament que tenen com a objectiu aconseguir la seva reinserció social.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació