agricultura

Editen un llibre sobre les varietats agrícoles tradicionals de l'Alt Pirineu

Es tracta d’una iniciativa conjunta del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant en la qual també hi col·labora el Consell Comarcal del Pallars Sobirà

per Redacció, 15 d'abril de 2021 a les 11:44 |
Imatge de les dos publicacions que s’han editat recentment | PNAP
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant han editat el llibre 30 varietats tradicionals de l’Alt Pirineu i el conte infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu?. Totes dos publicacions, que es van presentar el passat dissabte al centre cívic de Llavorsí, són fruit del projecte de recerca desenvolupat pel col·lectiu Eixarcolant, amb la col·laboració de Salvatgines, i el suport d’un ajut FEADER del Parc Natural de l’Alt Pirineu per valor de 29.079 euros, a l’entorn de la biodiversitat cultivada del territori del Parc.

Amb l’objectiu de recuperar i conservar les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals, durant el 2020 s’ha visitat més de 200 horts en 65 nuclis de població i s’han entrevistat 56 persones per reconstruir el dia a dia de la societat de l’Alt Pirineu des de principis del segle XX.


En total, s’han obtingut 806 registres de varietats agrícoles tradicionals, 233 registres de varietats ornamentals tradicionals, i 126 registres d’espècies silvestres. Així mateix, s’han aconseguit més de 160 hores d’informació, que es suma a la ja elaborada en anys anteriors per l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, que també ha col·laborat amb la iniciativa.

Així mateix, s’ha recopilat material vegetatiu de les diverses varietats tradicionals, per tal de poder-les conservar en un banc de llavors, multiplicar-les en horts col·laboradors situats a l'Alt Pirineu i, posteriorment, poder-les redistribuir pel territori perquè siguin cultivades i consumides amb regularitat.


El llibre és un recull de 30 varietats tradicionals, corresponents a algunes de les varietats més característiques de l’Alt Pirineu i amb més potencial de ser emprades a l’actualitat. Per la seva banda, el conte infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu? il·lustra de forma amena com era la vida dels padrins i padrines quan eren petits, a mitjans del segle XX i l’activitat tradicional agroramadera d’aleshores, fent especial menció a la biodiversitat cultivada. 

Més endavant, es preveu editar un tercer llibre per mostrar com era la vida quotidiana des d’una perspectiva etnobotànica, estructurant la informació en els diferents espais en els quals transcorria: el poble, els horts, les terres, els prats i els boscos. També s’han realitzat diversos vídeos sobre varietats tradicionals que s’aniran divulgant setmanalment a les xarxes socials del Parc i un tríptic resum del projecte i els resultats obtinguts.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació