Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

Es redueixen a pràcticament la meitat els contagis setmanals de Covid-19 al Pallars

Entre el 29 de març i el 4 d'abril s’han detectat 17 positius per coronavirus al Pallars Sobirà i 9 al Jussà, mentre ja es frega el 20% de la població vacunada en el conjunt de les dos comarques

Jordi Ubach Llorens 9 d'abril de 2021 a les 09:53
El ritme de vacunació s’ha incrementat al Pirineu per Setmana Santa | ICS Pirineu
Els indicadors de la pandèmia empitjoren a Catalunya, una situació contrària a la que viu el Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 en l’última setmana amb dades s’han reduït pràcticament a la meitat respecte la setmana anterior. Així, en tota la setmana passada -entre el 29 de març i el 4 d'abril- les comarques pallareses van sumar 26 nous positius per coronavirus, 19 menys dels que es van comptabilitzar set dies enrere. Malgrat això, caldrà esperar encara uns dies més per veure l’impacte real de la mobilitat dels dies festius de Setmana Santa.

Segons les dades fetes públiques pel Departament de Salut, s’observa que les tendències són similars a les dos comarques, ja que al Pallars Jussà els contagis disminueixen de 14 a 9, mentre que al Sobirà ho fa passant de 31 a 17. Per municipis, els 9 positius del Jussà s’han produït a la Pobla de Segur (6), Tremp (2) i Gavet de la Conca (1), mentre que els 17 del Sobirà s’han registrat a Sort (11), Soriguera (3), Farrera (2) i Alt Àneu (1). Cal recordar que a la capital del Sobirà segueixen vigents les mesures per frenar l’augment de contagis


Amb aquestes dades, el risc de rebrot continua sent molt alt a les dos comarques. Al Pallars Jussà ara és de 200, quan set dies enrere era de 341. Al Pallars Sobirà, el risc és molt més alt i ara és de 612, quan la setmana anterior era de 1.423. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

El Jussà ja supera el 22% de població vacunada

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 2.925 persones, de les quals a 1.332 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 1.003, de les quals 302 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 3.928 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, mentre que la segona dosi l’han rebut 1.634 persones. 

El percentatge de població vacunada amb almenys una dosi en el conjunt del Pallars és del 19,49%, però és més alt al Pallars Jussà (22,48%) que no pas al Pallars Sobirà (14,62%). El Pallars Jussà, de fet, és la comarca catalana amb un percentatge més alt de població vacunada i la única que supera el 20%. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


Disminueix la velocitat de propagació al Pallars

Com hem vist, els contagis han disminuït en el conjunt de les comarques pallareses, i això es tradueix també en la tendència de la pandèmia, tal com marca l’índex Rt. Especialment al Pallars Sobirà, on aquest indicador ha baixat respecte la setmana passada, quan era de 1,51, i actualment és de 0,77. Al Pallars Jussà la tendència també és positiva i l’índex Rt disminueix: actualment és de 1,06, quan la setmana anterior era de 1,15.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona.


Més d’un miler de positius al Pallars en un any

En total, des de l'inici de l’episodi, el març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.138 positius, dels quals 744 s'han produït al Pallars Jussà i 394 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 5,64% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars augmenta respecte la setmana anterior. Ara és de 52,7 anys i set dies enrere era de 40.

Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 556, de les quals 342 es van fer al Pallars Jussà i 214 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 2,87% al Jussà i de 9,55% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).

 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 4 d'abril. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació