Dijous, 25 d'abril de 2024
consells comarcals

L’Alt Pirineu i l’Aran reclama «amb urgència» ​el desplegament de la Llei de Muntanya

Les presidències dels consells comarcals i la síndica d'Aran creuen que haurien de rebre finançament en funció dels visitants

Redacció 8 d'abril de 2021 a les 08:07
La trobada ha tingut lloc a l’Epicentre de Tremp | ACN
Els consells comarcals de l'Alt Pirineu i el Conselh Generau d'Aran han creat un lobby per defensar les comarques de muntanya. En una reunió mantinguda aquest dimecres a Tremp han aprofitat per reclamar el desplegament efectiu i urgent de la Llei de Muntanya. Tal com ja es va acordar en la reunió mantinguda a Sort el mes passat, s’espera que es formi nou Govern a la Generalitat per sol·licitar una trobada formal i poder fer aquesta demanda, entre d’altres. 


Josep Maria Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha dit que aquests dies de Setmana Santa s'ha pogut comprovar com en determinades èpoques de l'any la població d'aquestes comarques s'arriba a quadruplicar, amb turistes que transiten per carreteres i camins i que contribueixen de manera especial al seu deteriorament. Per tot, volen que el finançament per aquestes qüestions no es planifiqui en funció dels habitants sinó dels visitants que reben al cap de l'any.

En la trobada hi ha participat la síndica d'Aran i les presidències dels consells comarcals del Pirineu, excepte Cerdanya, que ha excusat la seva presència. Els presents a la reunió, han insistit que el desplegament de la Llei de Muntanya s'ha de fer tan aviat com sigui possible, amb l'objectiu de "dotar les zones de muntanya d'un marc normatiu específic que tingui en compte les seves evidents singularitats i que n'afavoreixi el desenvolupament”.

Aquest lobby, batejat amb el nom de Presidències de l'Alt Pirineu i sindicatura d’Aran, es reunirà periòdicament per abordar qüestions relacionades amb aquestes comarques. Mullol ha explicat que reclamen un desplegament efectiu de la vegueria de l'Alt Pirineu. No volen que aquesta vegueria es limiti a la figura de la delegada.

Els responsables polítics del Pirineu han tornat a lamentar el poc desplegament territorial que el Govern ha fet aquests darrers anys a la zona del Pirineu i consideren "fonamental que es potenciï el paper dels consells comarcals com a representants del Govern al territori", per la qual cosa creuen que s'han d'enfortir, tant en l'àmbit polític com de recursos, els consells i el Conselh Generau d'Aran en la seva particularitat.

Durant la reunió també s’ha acordat demanar una trobada urgent amb la Diputació de Lleida per conèixer quins projectes té previst desenvolupar a les comarques del Pirineu i a l’Aran en relació als futurs fons europeus que gestionarà. Alhora, també es vol sol·licitar a l’ens provincial que doni suport a les iniciatives que ja s’estan treballant des del territori pirinenc.

Reunions com la d'aquest dimecres se seguiran fent mensualment, segons ham expressat els consells a través d’un comunicat, per "fer sentir la veu del Pirineu i de l'Aran des del diàleg, el debat, el consens i la unitat que ens ha de guiar com a representants d'un territori complex i divers amb encara moltes mancances que cal afrontar i resoldre”.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació