Dijous, 18 d'abril de 2024
plaques solars

Veïns de Castell de Mur lamenten que un sol projecte absorbeix totes les plaques solars permeses al municipi

Denuncien que unes 30 hectàrees de les 70 que s’han projectat pertanyen a terrenys comunals

Redacció 19 de març de 2021 a les 09:25
Recreació de les plantes fotovoltaiques que s'han projectat a Castell de Mur | Salvem lo Pallars
La presentació de projectes d'instal·lacions fotovoltaiques al Pallars Jussà és un degoteig constant des de l'agost de 2020. Des d’aleshores, ja s'han presentat 17 projectes que afecten vuit municipis i un total de 627 hectàrees. Valença Castells, veïna del municipi de Castell de Mur i membre de la plataforma Salvem lo Pallars, ha explicat que al seu municipi s'ha entrat un projecte de 71,2 hectàrees, de les quals 30 es preveuen situar en terrenys comunals.
 
Aquest projecte, presentat per una empresa externa a la comarca, absorbeix la totalitat d'hectàrees permeses al municipi. D'aquesta manera, segons ha lamentat Castells, es frustra qualsevol iniciativa impulsada pels veïns els pròxims 30 anys. Per aquesta veïna del municipi, aquests megaprojectes de plaques solars “topen frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà”.

Salvem lo Pallars creu que aquests projectes no incentiven el desenvolupament de les persones sinó que limiten el futur del Pallars Jussà en altres àmbits. "S'hipoteca la terra durant trenta anys, menystenint l'alt valor productiu i de l'agricultura i la ramaderia", denuncien. La plataforma demana als alcaldes dels municipis afectats que informin els veïns d'aquests projectes i que activin la modificació dels Plans d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Un altre dels projectes que la Ponència d’energies renovables del Govern ja ha donat per viable és un que ocupa 50 hectàrees de plaques solars que se situarien a uns 500 metres del nucli urbà d'Isona. La plataforma Salvem lo Pallars remarca que aquest parc serà un 66% més gran que la superfície urbana del poble. 

 Consulta sobre el mapa tots els projectes presentats a la Ponència d’energies renovables

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació