Dissabte, 20 d'abril de 2024
urbanisme

Llum verda al desenvolupament del sector del «Campament de Fecsa», a la Torre de Capdella

Les edificacions existents es preserven i dos nous àmbits es destinen a sostre hoteler i a 45 cases unifamiliars

Redacció 15 de març de 2021 a les 08:11
Imatge de l’edifici que acull el Museu Hidroelèctric de Capdella | Arxiu
La comissió territorial d'Urbanisme de l’Alt Pirineu ha donat el darrer vistiplau a la modificació del planejament de la Torre de Capdella que permetrà desenvolupar el sector conegut com el Campament de Fecsa, preservant les edificacions existents, protegides, i delimitant dos nous àmbits amb usos hotelers i residencials.

Així, a la part nord aigües amunt de la central es proposen 5.473,32 metres quadrats de sostre residencial (amb un màxim de 54 habitatges unifamiliars, 45 de nova construcció i nou existents), mentre que a la sud, aigües avall, hi ha exclusivament 3.897,89 metres quadrats per a sostre hoteler. Per desenvolupar aquest sector discontinu caldrà tramitar un Pla de millora urbana.

La modificació aprovada el passat divendres comporta una disminució de 26.236,39 metres quadrats de sostre global, fins els 18.735,20 metres quadrats de sostre. També es redueix el nombre màxim d'habitatges en 224 i s'incrementa el sòl públic en més de 530 metres quadrats. D'aquesta manera, només es permet la conservació de les 25 edificacions existents (21 catalogades i altres 4 existents) i no se n'admeten de noves ni increments de densitat o volum de les existents.

També se suprimeix el nou pont sobre el riu que es preveia construir en el planejament anterior i es manté l'existent. Mentre, es qualifica com a equipament un edifici catalogat i inicialment qualificat com a serveis tècnics privats, el qual acollirà un museu.

De fet, la modificació del planejament té com a objectiu fer viable el desenvolupament urbanístic d'aquesta zona, modificant el seu àmbit i ordenació com a conseqüència de la gran afectació que suposa la inundabilitat en el sector que es preveia inicialment. També es té en compte el grau de consolidació de part dels seus terrenys i les edificacions existents amb reconegut valor patrimonial.

La comissió d'Urbanisme ja va aprovar definitivament aquesta modificació de les Normes subsidiàries de la Torre de Capdella el febrer de 2020, però llavors va supeditar la seva entrada en vigor a que l'ajuntament presentés un text refós incorporant una sèrie de prescripcions tècniques. D'aquesta manera, aquest divendres la comissió ha donat conformitat a aquest text refós.
 

Plànol de la zona afectada. Foto: Territori


La zona coneguda com a Central de Capdella i Campament de Fecsa se situa al nord del nucli d'Espui. Els terrenys estan delimitats entre la carretera L-503 i el riu Flamisell. El barranc d'Erinyolo travessa l'àmbit d'est a oest per la seva part sud. En aquesta zona es troba el campament de la Central hidroelèctrica de Cabdella, un assentament industrial establert l'any 1912, considerat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i que inclou les edificacions originals.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació