Dijous, 25 d'abril de 2024
accident

El tren de la Pobla s’estavella contra una esllavissada entre Àger i Santa Linya

No hi ha hagut danys personals i Ferrocarrils ofereix un servei substitutori en autobús entre la Pobla de Segur i Balaguer

Jordi Ubach Llorens 12 de març de 2021 a les 09:34
El tren s’ha estavellat contra les roques | Cedida
Una esllavissada de roques ha deixat atrapat i inoperatiu el tren de la Pobla de Segur entre Àger i Santa Linya, a la Noguera, segons han confirmat a Pallars Digital fonts de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Els fets han tingut lloc en el primer servei d’aquest matí, en direcció nord, i no hi ha hagut ferits, malgrat la topada entre el tren i les roques hagi estat forta i el comboi hagi descarrilat. No obstant això, s’ha hagut d’evacuar les dos persones que hi viatjaven, el maquinista i una passatgera. 
 
Com a conseqüència de l’accident, FGC ofereix un servei substitutori en autobús entre la Pobla de Segur i Balaguer. Segons ha informat FGC, l’esllavissada ha tingut lloc en un punt de difícil accés i que està protegit amb malles. Això fa pensar que el despreniment de roques hagi estat provocat per un moviment de la muntanya. El tren, com es pot comprovar a les imatges, ha descarrilat, tot i que no ha bolcat.

Fins el punt de l’accident s’hi ha desplaçat tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per tal d'avaluar els danys i inspeccionar l’esllavissada. Les tasques se centren ara en verificar els danys que ha sofert el tren, retirar les pedres i netejar la via. Posteriorment es farà un anàlisi del talús afectat, es tornarà a protegir tot i es s'encarregarà un estudi per conèixer les causes exactes de l’esllavissada.


Tècnics de l'ICGC estan utilitzant drons per sobrevolar la zona de la muntanya on hi ha hagut l'esllavissada de roques i poder determinar que és el que l'hauria provocat. Segons fonts de FGC, d'aquesta manera es mirarà de garantir que no hi ha risc de més despreniments per tal que els operaris puguin accedir al punt de l'esllavissada i fer una avaluació dels danys a la locomotora i la línia. 

Segon accident en 14 mesos

Aquest és el segon accident greu que pateix el tren de la línia Lleida-la Pobla en els darrers 14 mesos. El gener de l’any passat, un dels dos combois va topar amb una altra esllavissada registrada a Àger, provocada pel temporal Glòria. Això va deixar aturat durant vuit mesos el servei de tren entre Balaguer i la Pobla de Segur. En aquesta ocasió, segons FGC, encara és aviat per fer un calendari sobre el restabliment del servei ferroviari.
 

Imatge del talús afectat des d'on han caigut les roques. Foto: FGC

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació