Divendres, 26 d'abril de 2024
Dis la teva!

Maria Barbal a la biblioteca

Article d'opinió de la lectora Glòria Tomàs Nus sobre l’escriptora Maria Barbal i el recent Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Redacció 11 de març de 2021 a les 18:24
Senyor director,

L’escriptora Maria Barbal és la flamant 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes amb el qual, des del 1967, Òmnium Cultural (1961) reconeix “la trajectòria i l’obra literària o científica d’una persona que ha contribuït a la vida cultural dels Països Catalans”.

El passat mes de gener els participants del Club de Lectura de la Biblioteca Ramon Berenguer IV d’ Almenar, acompanyats pels companys de la Biblioteca Maria Barbal de Tremp, vam compartir una connexió amb l’autora a propòsit de la lectura de la novel·la A l’amic escocès (2019). Vam poder felicitar-la perquè la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, com aquell qui diu, l’acabava d’elegir nova acadèmica i, uns dies enrere, havia rebut el Premi Josep Pla amb la novel·la Tàndem. Ha estat, si més no, en el terreny professional, un hivern remarcable. Vam recordar que el 2008 havia vingut en persona a la Biblioteca per parlar de País Íntim.

I és que Maria Barbal és una autora consagrada que no defuig el tracte directe i senzill amb els lectors, sense cap intermediari, sense la distància, a vegades, intimidatòria d’una taula al cap d’una sala. Maria Barbal és acadèmica, però sobretot és una autora d’èxit i públic fidel i les biblioteques ho saben, tant o més, que les llistes dels llibres més venuts.

Els lectors amateurs i profans, els lectors en definitiva, d’un grup de lectura estem acostumats a dir-hi la nostra, a valorar, jutjar, percebre i entendre un llibre amb l’únic prisma de la nostra experiència lectora i vital. Fem del gaudi de la lectura una trobada per a la reflexió i el diàleg. Llegim i ens escoltem i, us asseguro que comentem i opinem totalment desinhibits, lliures i sincers, cosa que, a vegades, costa de trobar, en les presentacions, gairebé sempre aduladores, i en les crítiques professionals. 

Maria Barbal, com la resta d’escriptors que acceptem comentar la seva obra amb els humils lectors, es va mostrar totalment oberta, ens va donar totes les facilitats del món. Les companyes de la Biblioteca d’Almenar em diuen: “és una persona molt disposada, entusiasta, amigable, a qui agrada anar als clubs de lectura. I bona persona!”. Les bibliotecàries d’arreu en les seues trobades així ho remarquen. La biblioteca de Tremp, la nineta dels ulls de l’autora, té un bloc sobre l’autora viu i exhaustiu. L’amor mutu entre la Maria i la biblioteca del seu poble fa que aquesta es converteixi en una difusora i irradiadora de l’obra de Maria Barbal. 

Glòria Tomàs Nus

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació